Delo sistemca

Å e pred desetletjem v podjetjih niso nujno potrebovali sistemca, kvarila se je le strojna oprema, ki jo je dobavitelj zamenjal in sistem je deloval naprej. Čas zamenjave je lahko trajal tudi dan ali več. S časom pa se je vedno več ljudi priključevalo na omrežje, posebej pa z rastjo interneta. Poleg števila računalnikov je raslo seveda tudi število strežnikov in potreba po sistemcih. Vsaka storitev je na svojem strežniku; pošta, požarni zid, web, data … Zelo pomemben je postal tudi čas; odprava napake varira v urah, ne več v dnevih.

Popularnost interneta pa je prinesla še eno socialno spremembo, na katero se redkokdo spomni; včasih so bili sistemci in programerji čudna bitja, ki se držijo za sebe in v svojem svetu, nihče se ni hotel pogovarjati o računalniku, danes je to željena zaposlitev. No pravi sistemci še vedno veljamo za bolj nenavadne, ljudje so se pripravljeni o tej temi (beri o svojih problemih z računalniki) pogovarjati kjerkoli sem; na kavici, v trgovini, na športu …, edino wc ostaja še nedotaknjen. Upam, da to ne bo kdo vzel resno in me lovil s vprašanji še tam. Å e en nasvet: kakšna kavica ali pa podobna prijaznost hitreje razveže jezik sistemcu – lahko dobiš še kakšen bonus nasvet ali dva.

Se pa pojavlja drug problem, že vsak, ki zna klikniti na setup in srfati po internetu misli, da obvlada posel. Tako obstaja sedaj ogromno “expertov”, z zelo malo oz. slabim znanjem, ki so tako samozavestni, da trdijo, da so strokovnjaki. Halo!? Sama sem sedaj v stopnji, ko lahko vsem rečem na glas, da sem expert in da ogromno vem, a hkrati se zavedam, da je še ogromno stvari, ki jih ne vem.

Saša

Works as system engineer in Slovenian Enterprise in Microsoft environment focusing on security, deployments, SharePoint, SCCM and CheckPoint firewall. Author of successful blog about IT security, Microsoft tips & tricks, social media, internet trends.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.