Kdo danes še ne ve kaj je SEO?

SEO? Hm. To, da mora danes že vsako podjetje imeti nujno svojo predstavitev na internetu, vedo že vsi. Kaj pa o tem da to ni dovolj, da jih potencialni kupci najdejo na internetu? Po mojih izkušnjah 90 % internetnih uporabnikov v Sloveniji še danes ne ve kaj SEO je. Po njihovo je že to, da se spletna stran objavi dovolj, da jih iskalniki najdejo, seveda na prvi strani iskanja.

Se mi je pred leti zgodilo, da sem kot …
sistemski administrator dobila od direktorja podjetja , katere spletne strani smo gostovali, obvestilo da njihova stran ne deluje. Po preverjanju seveda ni bilo ničesar narobe, ko pa sem direktno vprašala direktorja, na kak način je to on ugotovil, mi je odvrnil da v Najdi.si ni našel njihove spletne strani. No tu krivim tudi njihovega postavljalca/ oblikovalca spletne strani, ki jih na to ni opozoril oz. poučil.

[smartads]

Opažam da veliko število oblikovalcev spletnih strani še danes ne ve kaj je to meta tags in kako pomembna je pravilna izbira keywords. Če si to obvladal, je bilo pred 3 leti in več dovolj, da si bil na prvih mestih v iskalnikom. Lahko pa še danes vidim kakšno stran, kjer še niti Title Page (glavni naslov strani) ni vpisan.Z zlorabljanjem meta tags v spam namene, so iskalniki, mislim predvsem na pionirja in vodečega Google, ki so mu potem sledili še ostali, začeli nastavljati drugačne logaritme in miselnost SEO se je korenito spremenila.

P.S.: Za tiste, ki ne veste, kaj SEO – Search Engine Optimization pomeni na kratko; optimizacija spletne strani iskalnikom kot sta Google in Najdi.si Prilagoditev je v prvi vrsti pomembna pri oblikovanju; da se uporablja čim manj flash datotek ali pa vsaj ne v swf obliki, veliko teksta in linkov z glavne strani na podstrani.

Trenutni trend SEO – poleg keywords še local search, global search in web 2.0.

Saša

Works as system engineer in Slovenian Enterprise in Microsoft environment focusing on security, deployments, SharePoint, SCCM and CheckPoint firewall. Author of successful blog about IT security, Microsoft tips & tricks, social media, internet trends.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.