Nakupi mimo IT

V decemberski prilogi Sistem sem prebrala podatek, da je 3/4 nakupov na področju IT opravljenih mimo služb IT. Po eni strani sem si oddahnila, da je tudi pri ostalih tako kot pri nas, po drugi strani, pa je to zelo slab rezultat. Zakaj, se boste vprašali?

V moji dosedanji praksi je bilo še vedno tako, da smo nato imeli probleme ali s strojno opremo in/ali s programsko opremo. Svež primer je programska oprema, ki je dejansko niti ne bi bilo potrebno kupiti, saj nekaj podobnega že imamo v podjetju, sedaj pa so po nekaj mesecih uporabe ugotovili, da sam program nudi le osnovno delovanje, za tisto željeno (zaradi katerega so se sploh odločili kupiti ta program), pa je potreben dodaten modul, ki je seveda plačljiv.

Še vedno se je izkazalo, da je nakup brez soglasja službe IT, bil napačen ali pa varnostno vprašljiv. Na žalost se slovenski programerji še vedno ne zavedajo tega, da administratorske pravice na računalniku, ne smejo biti običaj za delovanje njihove aplikacije. Pa to je še malenkost glede težav, ki jih imam s temi nakupi.

Običajno se srečam s temi nakupi takrat, ko je potrebno kaj namestiti na strežnik, pa sami seveda nimajo administratorskih pravic. V nekaj minutah se moram potem seznaniti s projektom, ki so ga ostali preučevali nekaj mesecev in nato pravilno reagirati in “poÅ¡timati” tako, da bo vse delovalo in da bo zadoščeno varnosti omrežja. ÄŒe pa včasih to ni možno narediti v nekaj minutah iz različnih vzrokov (moja prezasedenost, zahtevnejÅ¡e prilagajanje…), takoj občutim slabo voljo uporabnikov in včasih celo jezo, kako smo nesposobni. Halo!!!

Samo eno prošnjo imam: ko naročate, prosite nekoga iz službe IT, da pregleda vaše naročilo oz. vam svetuje na kaj je potrebno biti pozoren. Nihče izmed nas vam ne bo rekel, da tega ne potrebujete, ampak vam bomo mogoče le ponudili drugo alternativo; v glavnem tisto, kar naj bi bilo najboljše za vas. Ne bomo vas ovirali, le sebi in vam hočemo prihraniti kasnejše nevšečnosti.

Saša

Works as system engineer in Slovenian Enterprise in Microsoft environment focusing on security, deployments, SharePoint, SCCM and CheckPoint firewall. Author of successful blog about IT security, Microsoft tips & tricks, social media, internet trends.

One Reply to “Nakupi mimo IT”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.