Kam so izginile slike?

Kako poslati zanimivo spletno stran nekomu je tema, ki jo mora vsak osvojiti že med prvimi koraki uporabe interneta. A danes sem razočarano ugotovila, da uporabniki še zdaleč nimajo pojma. Uporabniki še vedno ne vedo kako poslati drugi osebi zanimivo spletno stran in to celo taki uporabniki, ki uporabljajo internet že skoraj dekado. Odgovor je seveda, da mu pošlješ link.

PovezavaPojma nimajo o tem kaj je link in o tem kako je zgrajena spletna stran. Zgradbo strani še razumem, tu gre že za bolj podrobne zadeve, čeprav koncept ostaja isti že vsa leta; slike se shranjujejo izven htm datoteke in ne tako kot običajno v word dokumentu, ko prilepimo sliko in to je to.

Ampak linkanje … tu sem pa res mislila, da vsak ve, zakaj imamo v internetnih brskljalnikih mapo priljubljene. Pa zakaj lahko najdemo na nekaterih spletnih straneh pod posameznimi prispevki opcijo pošiljanja linka prijateljem do prispevka? Pa zakaj je vedno bolj razširjena fraza pošlji mi link?

Gre za to, da sem dobila kot sistemc/postmaster po pošti prošnjo za pomoč pri odpiranju slik. Khm.

Kliknem na pripeto datoteko in odpre se mi spletna stran z besedilom iz katerega sem razbrala, da gre za galerijo slik, slike v galeriji pa niso vidne, pa tudi drugih slik ni mogoče videti, pa če se klikne na sliko tudi ni nič. Kak čiračara? Seveda ne.

V pošto s prošnjo za iskanje slik je bila pripeta htm datoteka in samo htm datoteka. Zakaj to poudarjam? Ker to ni običajen (beri:pravilen) način pošiljanja linka do zanimive spletne strani. Ne pošlje se drugi osebi spletna stran, ampak le link do spletne strani. Gre za zgrešen način shranjevanja spletnih strani za kasnejši pogled.

Najboljša praksa:

  1. najboljši način je, da se shrani kot link primer http://www.katjarak.com pod priljubljene v internetnem brskljalniku
  2. drugi najboljši način je, da se shrani kot pdf dokument, tako se ohranijo vse slike na strani, linki delujejo in shranjen je trenutni izgled spletne strani
  3. če se spletna stran kljub temu shrani v htm(l) obliko iz različnih vzrokov, se ustvari poleg te shranjene datoteke še istoimenska mapa, kjer je notri vsa multimedija. Gre za koncept, na podlagi katerega so zgrajene spletne strani. Drugače ne gre.

V tem konkretnem primeru bi bilo potrebno poleg te htm datoteke prenesti preko pošte še mapo z istim imenom kot htm datoteka in jo shraniti potem ob odpiranju pošte v isto mapo na disku kot htm datoteko. Å ele nato bi se lahko videle tudi slike.
Če pa omenim še, da je šlo za vsebino, za katero se je potrebno prijaviti, uporabniškega imena in gesla pa seveda nisem dobila zraven, tako da do slik sploh nimam dostopa … No to je pa že lahko tema za naslednji prispevek.

Saša

Works as system engineer in Slovenian Enterprise in Microsoft environment focusing on security, deployments, SharePoint, SCCM and CheckPoint firewall. Author of successful blog about IT security, Microsoft tips & tricks, social media, internet trends.

One Reply to “Kam so izginile slike?”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.