Orodje brez katerega ne gre

Če ste sistemski administrator, urejate spletne strani, gradite spletne strani, programirate, veliko pišete, če kopljete luknjo ….

Za vse, no skoraj za vse, lahko uporabite v windows okolju priljubljeno beležko (notepad), za kopanje luknje pa se seveda uporabi lopata. Pri vsakodnevni uporabi notepad-a, mi je vedno manjkalo nekaj, že npr. štetje vrstic. Končno sem si inštalirala program, na katerega priporočilo sem že večkrat naletela, to je Notepad ++.

[smartads]
Hitra inštalacija in že se odprejo nove možnosti uporabe. Tu je seveda prikladna številčnica vrstic, samodejno označi in pobarva kode, ti pomaga pri kodiranju, snemanje makrojev, sam prepozna kateri programski jezik je uporabljen; c#, c++, html, xml, php, ruby, vbs, python, yaml, asp … Urejamo lahko več datotek hkrati. Krasen je za hitre in podrobnejše popravke predloge spletne strani, za urejanje in pisanje raznih skript, ki jih pogosto uporabljamo sistemski administratorji pri svojem delu.

Veliko dodatkov so nam v veliko pomoč. Na voljo je v mnogih jezikih, tudi v slovenščini.

Saša

Works as system engineer in Slovenian Enterprise in Microsoft environment focusing on security, deployments, SharePoint, SCCM and CheckPoint firewall. Author of successful blog about IT security, Microsoft tips & tricks, social media, internet trends.

6 Replies to “Orodje brez katerega ne gre

  1. Odpreš prvo datoteko. Potem greš čisto preprosto pod Tools – Text Differences – Text Diff with this file… izbereš drugo datoteko in ti lepo sam program označi z zeleno barvo vse vrstice, ki se ne ujemajo.

  2. Najpomembnejša razlika med njima je cena. Pozabila sem omeniti, da je Notepad ++ brezplačen, UltraEdit pa je komercialen.

    Takole bom rekla; med brezplačnimi bi izbrala Notepad++, med komercialnimi pa UtraEdit, saj omogoča še nekaj več.

    Če bi vso npr. php kodo pisala sama, potem bi se vsekakor splačalo investirat v nakup, tako pa, ko za php uporabljam še druge programe kot je Dreamweaver, se mi ne zdi smiselno kupovati. No, vsekakor obstaja še uporaba črne verzije, a poskusimo se počasi odvaditi tega, sploh če obstaja kakšna brezplačna alternativa v obliki freeware ali odprte kode.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.