Zakaj biti v Second Life?

1. del triologije o Second Life
Second Life SiSQ.infoNe vem natančnega odgovora, kot večina med nami ne. Samo zato, ker so mediji polni novic o tem? Ker imajo mnoga podjetja svoje podružnice v SecondLife, nekatere države celo ambasade? Ker je registriranih več kot 6 milijonov uporabnikov? Ker bomo kmalu lahko igrali tudi preko Samsung mobilcev? Ker je 3D okolje bolj simpatično od 2D okolja? Ker smo ljudje družabna bitja?

Edini dober odgovor zakaj sodelovati v SecondLife za mene je ta, da gledamo prihodnost interneta.

Ne bo v sedanji obliki te spletne igre, vsekakor pa se bližamo s hitrimi koraki virtualnosti na vseh področjih. Danes strežniki in spletne igre, jutri vsi računalniki in vse spletne strani. Verjetno ne veste, ampak
npr. IBM-ov Izobraževalni center uporablja virtualni svet že kar nekaj časa. No, bili so tudi med prvimi podjetji, ki so odprla svojo podružnico v SecondLife (na kratko SL).

Ta virtualni svet lahko prestavlja dobro orodje za graditev in večanje vrednosti blagovne znamke, še več, veliko blagovnih znamk je bilo celo ustvarjenih v tem virtualnem svetu, a večini od teh, zaenkrat še ni uspel preboj v realni svet.

Tudi slovenska podjetja ne zaostajajo za tujimi, recimo Simobil, MMC RTV Slovenija … , med njimi je tudi že ena občina, so že odprla svoja vrata v SL.

SL naj bi bila leta 2003 le še ena multi-igralska spletna igrica, a je postala več; 3D IRC. Podjetje Linden Lab je verjetno nevede pokazalo grobe osnutke prihodnosti interneta.
Tako kot si na začetku nismo mogli predstavljati, da bomo morali kdaj skrbno paziti komu damo svoj elektronski naslov (ja, včasih smo ga ponosno objavljali na spletnih imenikih poštnih naslovov v upanju, da bomo dobili kako pošto, v času ko si še nismo izmenjevali for) in razsežnosti chat programov, tako si danes lahko le približno preko SL lahko predstavljamo, kako bo brskanje po internetu izgledalo v prihodnosti.

Naslednjič več o pomislekih glede sodelovanja, vmes pa se mogoče vidimo na koncertu U2 v SL 😉

Saša

Works as system engineer in Slovenian Enterprise in Microsoft environment focusing on security, deployments, SharePoint, SCCM and CheckPoint firewall. Author of successful blog about IT security, Microsoft tips & tricks, social media, internet trends.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.