Najboljsa internetna zascita

Dandanes je težko brskati po internetu, pa da si popolnoma siguren v to, da imaš vso potrebno  zaščito pred vso to škodljivo kodo. No Google je včeraj odlično demonstriral, kako z njihovega brkskljalnika 100 % ne bomo prišli na stran, ki nam lahko škoduje.  Kaj AVG Link Scanner ali McAfee Site Adviser, Google Stop Badware je zakon.

google-error1Včeraj okoli  3. ure popoldan je Google vključil Stop Badware v svoj iskalnik, ki bi naj deloval podobno kot prej omenjena programa. Verjetno so vključili opcijo najbolj stroge varnosti, ki je povzročila, da so bile vse spletne strani označene kot sumljive in je bilo nemogoče priti do željene spletne strani preko Google iskalnika.


[smartads]
Pri vsakem kliku na povezavo, se je pojavila ta stran, ki je opozarjala, da gre za spletno stran, ki lahko škoduje mojemu računalniku.

Ker sem bila med iskanjem rešitve na nek problem tudi na pogojno varnih straneh, sem seveda najprej pomislila da sem “fasala” kakšen spyware (verjetno zaradi moje poklicne paranoje, saj skrbim tudi za zaščito velikega sistema v podjetju in mi je vse neobičajno takoj varnostno sumljivo), ki se je osredotočil na Google iskalnik, saj sem takoj probala še Yahoo, kjer pa je bilo vse OK  in sem si inštalirala dodaten spyware, da mi še ta pregleda računalnik, sploh ker je še Avg javljal, da ne more naložit zadnjih popravkov.

google-error

Ko sem probala še nekaj drugih besed, tudi google v njihovem iskalniku, mi je bilo seveda jasno, da vse strani ne morejo biti hkrati škodljive in okužene.

Ob kliku na rezultat iskanja, se je pojavilo to okence, ni pa ponudilo opcije, da kljub temu opozorilu, lahko gremo na to spletno stran kot to npr. omogoča Avg Link Scanner.  Tako je bilo potrebno skopirati povezavo in nato prileti pri ročnem vnosu URL-ja. Zamudno.  Na srečo so po 1 uri to odpravili.

Google je na svojem blogu objavil, da so napako odpravili v 40 minutah in da ješlo za človeško napako. Problem je bil v tem, da so dobili v popravkih liste škodljivih spletnih strani, ki jim jih pošiljajo stopbadware.org tudi URL  ´/´  kar pomeni blokiraj vse spletne strani. Ker ima Googlov iskalnik ogromno bazo spletnih strani in hitre strežnike, se je blokada hitro razširila in je seveda trajalo, da so to odpravili, čeprav so napako verjetno takoj opazili.

Sem pa prepričana, da bo zdaj nekaj časa lista na stopbadware.org verjetno najbolj sigurna lista škodljivih spletnih strani.

Tu je primer, da ni tako enostavno nadgraditi produkcijski program in da se to lahko zgudi tudi največjim.  Kljub mnogim testiranj, nikoli ne moreš biti 100 % prepričan, da bo uspelo tudi na aktivnem sistemu, pa lahko narediš še tako popolne testne klone, pa naj se gre to za  popravljanje spletne strani, ERP sistema, CRM, aplikacije, spletne aplikacije, baz,strežnikov, operacijskih sistemov in samih računalnikov.

Saša

Works as system engineer in Slovenian Enterprise in Microsoft environment focusing on security, deployments, SharePoint, SCCM and CheckPoint firewall. Author of successful blog about IT security, Microsoft tips & tricks, social media, internet trends.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.