Susan Boyle Superstar fenomen

Kdo je najbolj “vroča” oseba danes na svetu? Susan Boyle s svojim presenetljivim nastopom na avdiciji Britain’s Got Talent seveda.

A nihče ni takrat pomislil, da bo rušila vse možne internetne rekorde in postala le v 2 tednih YouTube rekorder s preko 100 milijoni ogledov in bo zagotovo izpodrinila s prestola  Evolution of Dance komika Judson Laipplya in njegovih 118m milijonov ogledov od leta 2006.
S popularnostjo v Ameriki in pojavljanjem na ameriških televizijah, pa bo ta številka zagotovo še narasla. S tem, da čaka Susan vsaj še en – polfinalni – nastop v oddaji talentov.

YouTube rekorder

Tu se vidi moč interneta in njegova hitrost, slava je hitra in globalna, polovica klikov na Youtube pa je bila z ne angleško govorečega področja. Le v nekaj dneh je postala globalna zvezda: le omemba v twitterju Demi Moore in Kutcherja je npr. pomenila 1 milijon klikov na YouTube v trenutku, na Facebooku je ogromno ljudi dajalo linke do njenega nastopa, prisotna je bila seveda še na ostalih socialnih medijih.Sami vplivni časopisi so se razpisali o njej v online in tudi papirnati verziji, ameriške televizije kar tekmujejo,  kdo bo prej dobil intervju: dobila je povabilo od same Oprah, bila seveda že na CNN pri Larry Kingu), omenjena je že v najnovejšem delu risanke South Park …
Vsi govorijo o njej, njenem taletu, o vsakem njenem koraku, o njenem izgledu  in ogromno je komentarjev o tem ali lahko spremeni svoj izgled ali ne.

Razbit stereotip

In kaj je tisto, kar je Susan dvignilo med zvezde in postala kraljica virusnega interneta v vseh medijih? Na začetku posnetka lahko vidimo zavijanje oči žirije in gledalcev v dvorani ob uvodnem pogovoru, nato pa smo lahko videli preobrazbo iz “grdega račka” v prelestnega laboda, ki je doživel stoječe ovacije (iz ocenjevanja zunanjosti v občudovanja notranjosti). Razbit je bil stereoitip, da lahko postanejo slavni, kljub talentu, le mladi s popolnim telesom; uresničil se je stavek, nikoli ni prepozno.

Money, money

Vse to je privedlo do neobladljive slave, kar seveda ni več po godu ITV (TV, ki predvaja talent show) s Simonom cowellom na čelu. Å e več, Simon je začel po začetnem navdušenju opozarjati Susan, da zmaga še ni zagotovljena in da se bo mogla še zelo potruditi in vaditi petje, ITV se je začel boriti za del pogače z YouTube, ki seveda trdi, da s predvajanjem posnetka ni ničesar zaslužil (če verjamete:).
Vojna med njima bo pokazala, kako se bodo tržili podobni dogodki, zato bo dogovor veljal za prelomnico med komercialno medijsko industrijo in ponudniki video strani kot je YouTube. Po drugi strani, pa je ITV dvignil rating gledanosti te oddaje in že prodal oddajo naprej v 27. drugih državah, verjetno pa bo še kakšno.

Nikoli ni prepozno

Bo kakšna drobtinica padla Susan? Zdaj je verjetno le to, da bo prišla do željenega albuma, če zmaga ali ne, upam le, da ji nekaj denarja prinesejo intervjuji, glede na to, da je brezposelna in težje zaposljiva glede na starost.
Zapomnite si: ” Nikoli ni prepozno, da uresničite svoje sanje!” Susan Boyle jih je uresničila, spremenilo pa se ji je tudi življenje.  Ali na bolje, pa bo pokazal čas, saj je tako velika, globalna slava težko obvladljiva za vsakogar med nami.

Povezave do posnetkov Susan Boyle:

Britain’s got Talent

Susan Boyle talks about how her life has changed

prvi intervju po nastopu

eden od prvih intervjujev

Breaking News on CNN

Pri Larry Kingu

Susan Boyle sings the Titanic Song for Larry King

BBC

South Park epizode

CBS The Early Show

Good Morning America

posnetek iz leta 1999

Susan Boyle Sings “The Way We Were” In 1984 At 22 Years Old

Susan Boyle says her out-of-nowhere success is “breathtaking, unbelievable, awesome!

11. april 2009 je nova internetna prelomnica

Saša

Works as system engineer in Slovenian Enterprise in Microsoft environment focusing on security, deployments, SharePoint, SCCM and CheckPoint firewall. Author of successful blog about IT security, Microsoft tips & tricks, social media, internet trends.

4 Replies to “Susan Boyle Superstar fenomen

  1. še en star posnetek, na katerem je Susan dobro odpela, kljub spolnemu nadlegovanju tv voditelja My Kind Of People (na srečo nikoli predvajano na TV do sedaj): http://www.youtube.com/watch?v=sXXDF2bwdFs

    Po njenem izgledu lahko smatramo to tudi kot dokaz, da je njen preprosti izgled na talent oddaji zaigran.

    Pa kaj pol, če je, vseeno je dobra in kljub temu še vedno bolj preprosta od platinastih mladih punc.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.