7-zip

Stiskanje datotek uporabljam odkar uporabljam računalnik in od tega je že kar nekaj let. Zakaj je sploh potrebno? Včasih ni bilo tako velikih diskov in je bilo potrebno varčevati s prostorom, še pomembnejše pa je bilo zaradi prenosa programov in dokumentov preko disket (takrat je bil internet še v povojih, slovenske vsebine skoraj ni bilo, mp3 še ni obstajal,  uporabljali smo večinoma le BBS – a o tem pa kdaj drugič).

7-zip program je licenčno odprta koda, dovoljena je brezplačna uporaba v osebne in poslovne namene. Večina pozablja da sta Winrar in Winzip le shareware programa s 30-dnevno poskusno dobo in tako plačljiva. Obstaja tako za windows (32 in 64-bitni)  kot za linux okolje ter v portable različici. Prednost je še lokalizacija v trenutno kar 69 jezikov – tudi v slovenščini. Leta 2007 je dobil sourceforge.net community choise award (nagrado) kot najboljši projekt in najboljša tehnična izvedba.

[smartads]

Prvotno smo se “mučili” z DOS ukazi za arj (koliko od vas se tega formata še spomni?), potem je prišel Norton Commander, ki je zelo olajšal delo pri upravljanju datotek, sploh pa olajšal delo pri kompresiji  na več disketah.

Naslednja velika prelomnica je bil Windows program Winzip, zaradi katerega je postal zip najbolj razširjen format za stiskanje datotek. Kmalu je prišel tudi Winrar, ki pa mi ni bil nikoli tako pri srcu kot Winzip. Čez nekaj let je prišel WinAce s svojim formatom ace, ki je omogočil boljšo kompresijo pri ace formatu od zip formata, a sta ostala popularnejša Winzip in Winrar. Od Windows XP imamo zip stiskanje in razširanje že vgrajeno, a sem vseeno rajši uporabljala WinAce.

Pred dvema letoma pa se pojavi 7-zip, ki jih je prehitel po svoji hitrosti in boljši kompresiji za vsaj 10% pri zip formatu ter presenetil s svojim boljšim formatom 7z.

Primer: pdf datoteka 5612 KB
Z-zip program: kompresija v format zip: 1687 KB, kompresija v format 7z: 1139 KB
Winzip: kompresija v format zip: 1770 KB

Razmerja pri kompresiji varirajo, odvisno od vrste datotek in njihovega števila, še 2 primera kompresije si lahko ogledate na slovenski 7-zip strani.

Stiskanje in razširjanje: 7z, ZIP, GZIP, BZIP2 and TAR
Le razširjanje: RAR, CAB, ISO, ARJ, LZH, CHM, Z, CPIO, RPM, DEB and NSIS
Seveda omogoča tudi zaščito stisnjenih daottek z geslom.

Trenutno je 7-zip najboljša brezplačna alternativa plačljivemu Winzip programu in ostalim programom za stiskanje datotek.

Portable 7-zip

Windows 32-bit

Saša

Works as system engineer in Slovenian Enterprise in Microsoft environment focusing on security, deployments, SharePoint, SCCM and CheckPoint firewall. Author of successful blog about IT security, Microsoft tips & tricks, social media, internet trends.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.