Namesto Corel Draw

Če vprašate uporabnike v službi brez katerega programa ne morejo poleg standardnih, bo večina izmed njih odgovorila, da seveda brez Corel Draw pa ne gre.  Da ne bi kdo slučajno pomislil, da gre za kak oblikovalski studio ali pa za projektante, ne, gre za običajno veliko podjetje .

Pa to ni osamljen primer, podobno  mi pravijo drugi sistemci, da se dogaja v njihovih podjetjih.  In kaj je tako pomembno, da morajo uporabljati Corel Draw? Običajno ga uporabijo le za dodajanje napisa kaki sliki, kar je smešno, saj obstaja veliko drugih programov, ki jih že imajo nameščene za to.

Prava alternativa Corel Draw, Xara X in Adobe Illustrator je odprtokodni in brezplačni Inkscape. To je vektorski grafični program. Odličen je pri oblikovanju raznih logotipov, izdelavi grafike za spletne strani kot so npr. gumbi in pripravi grafike za tisk.

Za začetnika in srednje zahtevnega uporabnika ponuja več kot dovolj funkcij za risanje. Narejen je za Windows, Mac in linux okolje.

[smartads]

Prednost

Prednost vektorskih programov je v manjši porabi pomnilnika in velikosti datoteke pri pripravi grafike za tisk, sploh pri večji velikosti od A3. Ker so slike shranjene s pomočjo posebnih formul,  se pri povečavi ne spremeni kvaliteta slike. Poleg risanja za spletne strani in pripravo grafike za tisk se uporabljajo vektorski programi še pri projektiranju tehničnih risb npr. hiš, izdelkov …

Portable verzija

Å e en primer risbe, narejena z Inkscape:

Saša

Works as system engineer in Slovenian Enterprise in Microsoft environment focusing on security, deployments, SharePoint, SCCM and CheckPoint firewall. Author of successful blog about IT security, Microsoft tips & tricks, social media, internet trends.

3 Replies to “Namesto Corel Draw

 1. Hey, I think your website might be having browser

  compatibility issues. When I look at your blog site in Chrome,

  it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.

  I just wanted to give you a quick heads up!

  Other then that, wonderful blog!

  1. Yws, I\’m aware of the problem and I\’m working on that. It\’s not a problem with template so it\’s hard to found quick solution. Now I\’m moving content to another site, but not all content imported well, so I have to manualy work on every article. Soon!

 2. That is really interesting, You are an overly professional blogger. I’ve joined your rss feed and look ahead to in search of extra of your magnificent post. Also, I have shared your website in my social networks!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.