16-bitna aplikacija na 64-bitnih Windows-ih

Pred prehodom na stabilnejšo verzijo Windows-ov XP/Vista,/7 svetujem, da se naredi seznam aplikacij, ki se bodo uporabljale in preveri njihovo kompatibilnost v 64bitnem svetu. Vedeti je treba, da kljub podpori 32bitnim aplikacijam vse ne bodo delovale, sploh pa ne 16bitne aplikacije.

64 bitni Windows so nazaj kompatibilni z 32bitnimi aplikacijami preko WOW32 oz. WOW64, za 16 bitne pa so se pri Microsoft-u odločili, da jih namensko ne bodo več podpirali. Obstaja več 16bitnih  emulatorjev, eden najpopularnejših je DOSBox . A pozor; zna poganjati le 16bitne DOS aplikacije.

Rešitev

Pri nekaterih preprostih 16bitnih aplikacijah bo dovolj že to, da skopiramo mapo z datotekami(ni potrebna ponovna inštalacija) in uporabimo WOW. Druga rešitev je uporaba emulatorjev kot je DOSBox. Tretja rešitev je virtualna maišna na Windows 64bit (Microsoft ali VMware), kjer se inštalirajo Windows XP 32bit in nato naloži program. Četrta rešitev pa je prehod nazaj na 32 bitne Windows XP ali pa prehod na 32bitne Windows 7.

Vsega je kriv Microsoft

Å ele sedaj se pri mnogih 32 bitnih aplikacijah vidi, da uporabljajo z inštalacijo 16 bitni sistem. Vprašljive so predvsem nekatere aplikacije, ki uporabljajo gonilnike (le slabo napisani so problem), le-ti namreč pogostokrat povzročajo sesutje računalnika, zaradi slabo napisanih gonilnikov, kriv pa je za vse Microsoft  😆 .

Kaj pa igranje igric?

Seveda, možno je igranje igric in tiste, ki zahtevajo zelo dobro grafično kartico, se odlično izkažejo.  Predvsem pride do izraza izkoristek več RAM-ov, ki jih podpirajo 64 bitni Windows (32 bitni Windowsi podpirajo le do 3,5 GB RAM-a).

Zaključek

Če uporabljate staro strojno opremo kot sta tiskalnik in skener ter veliko ne najnovejših programov,  potem je bolje, da ostanete pri 32 bitnih Windows-ih. Tisti z novejšo strojno opremo in tisti, ki pri svojem delu uporabljate “požrešne” z resorsi programe kot so programi za urejanje grafike in videa (CAD, Photoshop, Corel Draw), pa priporočam 64bitno okolje, seveda pa se nato ne sme pozabit naložiti 64 bitne verzije aplikacij, ki so optimirane za to okolje.  Lahko pa preverite, če obstajajo 64 bitni gonilniki za vašo strojno opremo na Windows 7 compatibility Center . 64 bitno okolje poleg podpiranja več RAM-ov kot je 3,5 GB je bolj stabilno tudi zaradi tega, ker skrbno pazijo pri gonilnikih.

Čas je za 64 bitno okolje!

P.S.: Kar nekaj aplikacij, ki so predstavljene na tem blogu, imajo tudi 64 bitne verzije. Izkoristite jih!

Saša

Works as system engineer in Slovenian Enterprise in Microsoft environment focusing on security, deployments, SharePoint, SCCM and CheckPoint firewall. Author of successful blog about IT security, Microsoft tips & tricks, social media, internet trends.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.