Buzz o Buzz

Google je prejšnji teden predstavil svojo novo storitev, s katerim naj bi hodil v zelje Twitter-ju in Facebook-u. Ker je težko na novo zgraditi uspešno socialno omrežje in uporabniki imeti še en dodatni profil, je bilo velikega števila uporabnikov Gmail najlažje in najhitreje doseči veliko število uporabnikov z integracijo v poštni predal.

Kaj hitro so se začeli uporabniki jezno oglašati zaradi kršenja zasebnosti in če so bili pri Google Wave še tolerantni glede tega, jim tega tu niso oprostili. Vse preveč je tu občutljivih podatkov v poštnem predalu in zasebnih slik ter filmčkov.

Buzz

Res je, Buzz ni le integriran v Gmail poštni predal, ampak je tudi tesno povezan z ostalimi Google aplikaciji kot sta Picassa, Google Maps, Google Reader in omogoča dostop do Flickr in Twitter. Za povezavo s temi programi, moramo to omogočiti v nastavitvah, kar nam avtomatično naredi je le, da nas poveže z osebami, s katerimi najbolj komuniciramo preko gmail računa.

Iskanje buzz-ov je omejeno v gmail-u (iskalnik je isti kot za iskanje po gmail pošti – ja, tudi to obstaja,  moram zapisati  – prav včeraj sem s tem impresionirala in osrečila neko osebo :-/). Je pa že na voljo iskalnik, ki omogoča iskanje buzzov,  kot je kar nekaj iskalnikov za tvite Buzzzy.com , ni še popoln, a začetek je.

Pri urejanju nastavitev pazite na željeno nastavitev privatnosti, da ne bodo vsi podatki javni.  Ko po ureditvi nastavitvah npr. vpišemo nekaj v Buzz, se bo to prikazalo tudi na Twitterju in če dodamo sliko v Flickr, bo to objavljeno tudi v buzzu.
Pozor vsi, ki uporabljate Picassa, saj lahko kaj hitro postanejo vaše zasebne slike dostopne javnosti in nepravim očem.

Zasebnost na preizkušnji

Na žalost pri Googl-u niso bili preveč pozorno na jezne odzive pri spremembah nastavitev zasebnosti pri Face

book-u lansko leto in na nenehne očitke Microsoft-u, da s svojimi avtomatičnimi nastavitvami, ki olajšaj

o delo povprečnemu uporabniku, slabo skrbijo za varnost in zasebnost uporabnika. O novem odnosu do zasebnosti Facebooka si preberiti odličen prispevek Gregor Geršaka. Prav zasebnost je tema, ki je trenutno zelo občutljiva tema in vlada manjši kaos glede tega, kaj spada pod zasebnost in kaj ne. Po eni strani se nam prag tolerance dviguje, po drugi pa zmanjšuje.

Po eni strani pljuvamo po ameriškem Patriot Act, po drugi strani pa redno uporabljamo GPS signal v mobitelih za iskanje po zemljevidih, pljuvamo po spremenjenih varnostnih nastavitvah v Facebook-u, a gor še vedno objavljamo svoje slike in filmčke… Lani sem bila dvakrat v Anlgiji; spomladi sem lahko slikala vsepovsod, karkoli in kogarkoli, jeseni pa so ljudje vsakič, ko sem dvignila fotoaparat začeli tuliti: “No picture, no picture!”, pa v resnici sploh nisem hotela njih poslikat, tako da so mi počasi pobrali voljo za fotografiranjem.

Predvsem mlada generacija se ne sekira in vedno bolj sprejema paradigmo “Ko si na internetu – ni zasebnosti“, a menim, da se še ne zavedajo kasnejših posledic, če ni postavljenih nekih mej, konec koncev tudi,  da se upošteva vsaj osnovni bonton.  Nekatera pravila obnašanja so enaka v realnem in virtualnem svetu.

Orkut

Da se vrnem nazaj na Google, to ni njihov prvi vstop v socialna omrežja, je pa bolj hrupen kot prvi vstop leta 2004,  ko je predstavil orkut, ki pa je množično zaživel najprej v Braziliji, nato pa še v Indiji,  ZDA so na tretjem mestu, drugje se ni tako prijelo.

Nova igrica Zavzemimo svet

James Thornton se je domislil zanimive Google Buzz grafiti igro Zavzemi svet in bi jo lahko mogoče prevedli kot novodobna igra zemljo krast.  In kako jo igrati? biti prvi s tagom na kakšni znameniti stavbi, spomeniku v Google maps, sa lahko tako pridobiš kontrolo nad tagi za to stavbo že s preprostim komentarjem, da si lastnik tega. Hm, kaj grem najprej označit? Prešernov spomenik, kakšne terme ali pa kaj aktualnega v Rožni dolini …

Google v tem dneh odpravlja to nezaželjeno pomoč uporabniku, a škoda je narejena in večina od nas je Buzz odklopila še pred prvo uporabo.  Kdaj drugič Buzz, zdaj pa na Twitter in dodat povezavo do tega prispevka 😉  Mogoče je bil to le prvi val, v drugem pa bomo vsi zajahali val in začeli uporabljati Google Buzz.

Kako se znebiti Buzz-a

Na dnu v Google Gmail je gumb za izklop Buzz. Če si premislim, obstaja na srečo tudi gumb za vklop Buzz-a nazaj 🙂

Saša

Works as system engineer in Slovenian Enterprise in Microsoft environment focusing on security, deployments, SharePoint, SCCM and CheckPoint firewall. Author of successful blog about IT security, Microsoft tips & tricks, social media, internet trends.

5 Replies to “Buzz o Buzz

  1. fantastic points altogether, you simply gained a brand new reader. What could you recommend about your put up that you simply made some days ago? Any sure?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.