Digsby:Vse na enem mestu

Vsi uporabljamo več email naslovov, imamo več različnih profilov v različnih ali celo istem socialnem omrežiju, uporabljamo več sistemov za takojšnje sporočanje. Če želimo vse to hkrati imeti odprto,  potrebujemo vsaj 2 internet brskljalnika in odprtih veliko spletnih strani in programov.  To zmedo na namizju nam pomagajo rešiti razni programi, ki združujejo vse to v en sam program, ki ga je potrebno odpreti (multi protokol programi). Eden za vse!

Med seboj so si kar podobni, razlikujejo pa se po nekaterih funkcijah, na podlagi katerih se tudi odločimo za izbiro tega multiprotokolnega programa. Najbolj znani so trije: Trillian, Pigin in ta, ki mi je trenutno najbolj všeč, Digsby, zagotovo pa obstaja še nekaj podobno dobrih (Miranda …).

 Digsby je zelo dober program in bogat z različnimi funkcijami. Takoj dobimo obvestilo o spremembi statusa prijatelja, če dobimo novo poštno sporočilo na naš poštni račun, lahko spreminjamo svoje statuse; skratka, vemo, kaj se dogaja z našimi prijatelji.

Možna je komunikacija z naslednjimi sistemi:

  • IM (instant messeging – takojšnja sporočila): Facebook chat, Gtalk, MSN Live Messenger, ICQ, Yahoo, AIM, Google Talk, MySpace IM, Jabber
  • socialna omrežja: Facebook, Twitter, MaSpace, LinkedIn
  • dostop do elektronske pošte: Gmail, Yahoo!Mail, Hotmail, AOL/AIM Mail, POP email, IMAP email – torej dostop do čisto vsakega email računa


Omogoča nekaj, kar npr. Facebook Chat ne; video in audio komunikacijo, pri MSN Messenger-ju pa prav obratno, ne omogoča vsega, kar original npr. pomežike. Lahko se spremeni izgled ozadja programa tako kot sami hočemo in pa podvojene (potrojene …) kontakte lahko združimo v en sam kontakt za določenega prijatelja. Prenos datotek poteka tako kot mora, brez problemov in hitro.

Slabost Digsby je občasen problem s prijavo v račune, a ne za dolgo in na srečo ne za vse hkrati. Je odprtokodni program, a je na voljo le za Windows-e in skoraj ni dodatnih priključkov, kar je po drugi strani prednost, saj je tako program bolj stabilen. Pohvaliti je potrebno tudi razvojno ekipo, ki razvija program naprej in odpravlja slabosti. Za uporabo se je potrebno prijaviti na njihovem strežniku, s tem dobimo Digsby račun, tam pa vpišemo tudi vse nastavitve naših ostalih računov, ki jih bomo uporabljali preko programa.

WordPress dodatek

WP Digsby na spletni strani omogoča direkten pogovor z obiskovalcem kar preko Digsby programa. Tako lahko obiskovalec takoj dobi odgovor na svoje vprašanje.

Pigin vs Digsby

Pigin uradno ne podpira Facebook chat, a obstaja brezplačen dodatek pigin-facebookchat . Ne pokaže vseh Facebook prijateljev v eni skupini in je namenjen izključno dopisovanju. Digsby grupira FB prijatelje tako kot na FB strani in nas obvešča o novih obvestilih na FB. Prednost je v tem, da ne rabimo posebnega računa za njegovo uporabo in na voljo je tudi v drugih operacijskih sistemih. Drugače pa grafično izgleda bolj asketsko in pogosto je problem s prenosi datotek med prijatelji. Za uporabo ne potrebujemo posebnega računa na njihovem serverju.

Trillian vs Digsby

Prednost Trillian-a je v tem, da je že dlje časa prisoten, edina funkcija, ki jo ima, Digsby pa ne, je IRC – kdo še to uporablja. Digsby je vsekakor boljši pri poštnih računih, kjer lahko takoj vidimo kratek pregled poštnega sporočila, ga direktno odpremo oz. ustvarimo novega., vidimo lahko določeno število neprebranih poštnih sporočil in hitrejše je preklapljanje med enim in drugim poštnim računom. Pri socialnim omrežjih Trillian pokaže le zadnjih 10 vnosov, za ostalo pa je potrebno na spletno stran, prav tega, da bi odhajali na spletne strani socialnih omrežij pa hočemo doseči z uporabo multiprotokol programov kot sta Trillian in Digsby.

Pozornost pri inštalaciji programa

Najbolj moteča stvar pri Digsby je njegova inštalacija. Med inštalacijskim potekom nam ponudi opcijo kar 8 programov, ki se uvrščajo pod spam/adware programe. Naprednim uporabnikom to ne bo tako velika stvar in bodo mimogrede odkljukali opcijo njihovih inštalacij, običajni uporabniki, ki hitijo skozi inštalacijski postopek, pa si seveda tega ne bodo odkljukali. A to je mala cena za brezplačnost programa;  konec koncev te nihče ne sili k njegovi uporabi.

PRENOS DIGSBY

Saša

Works as system engineer in Slovenian Enterprise in Microsoft environment focusing on security, deployments, SharePoint, SCCM and CheckPoint firewall. Author of successful blog about IT security, Microsoft tips & tricks, social media, internet trends.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.