Izbira brskalnika

Zaradi protimonopolne tožbe s strani Opere, mora Microsoft ponuditi uporabnikom v EU izbiro,  kjer se morajo odločiti katerega od brskalnikov bomo uporabljali. V ta namen so ponudili za lažjo izbiro seznam 12 najbolj razširjenih brskalnikov, ki si jih lahko namestimo.

15. Marec je rok, za namestitev programa Izbira brskalnika za uporabnike z Windows 7. Ker bi bilo preveč obremenjujoče za strežnike, če bi vsi hkrati v EU to morali izvesti, Microsoft postopoma preko svojega Update servisa ureja po državah, najprej so bili na vrsti v Veliki Britaniji in Franciji, kmalu pridemo na vrsto tudi mi. V roku 5 mesecev pa še uporabniki z Windows Vista in Windows XP.  Veljalo pa bo tudi za nove verzije Windows-ov še vsaj 5 let.

Ta ukrep vpliva na 100 milijonov računalnikov v EU in vsako leto dodatnih 30 milijonov novih računalnikov.

Samodejna namestitev “popravka”

Če kliknete na Windows Update (oz. se bo namestilo samodejno, če imate nastavljeno na samodejno namestitev popravkov), se vam bo kot KB976002  namestil “popravek” – program Izbira brskalnika; klasifikacija popravka je visoka prioriteta, ne varnostni popravek – Microsoft Browser Choice Screen for EEA Users if Windows 7, Windows Vista and Windows XP .

Lahko se seveda odločite, da ga ne in imate mir, v nasprotnem primeru pa vam ob vsakem zagonu računalnika odpre spletno stran Izbira brskalnika , dokler ne kliknete na namestitev katerega od ponujenih 12 brskalnikov. Popravka po namestitvi ni več mogoče odstraniti.  Ob namestitvi preveri, kateri brskalnik imate kot privzetega in v primeru če je to Microsoftov Internet Explorer, program Izbira brskalnika  odstrani pripeto ikono v meniju Start in v opravilni vrstici, ne odstrani pa samega brskalnika. Če je privzet brskalnik npr. Firefox, ne naredi ničesar.

Microsoft je ponudil in sodišče EU potrdilo seznam 12. brskalnikov: IE, FireFox, Chrome, Opera browser, Apple Safari, Maxthon, Flock, Sleipuir, K-Meleon, FlashPeak, Green Browser, Avant Browser.

Na prvi strani je 5 najbolj razširejnih brskalnikov, vrstni red pa je naključen in vedno drugačen (pomembno je le, ali je brskalnik na 1. ali na 2. strani):

  • Microsoft Internet explorer
  • Mozzilla Firefox
  • Google Chrome
  • Apple Safari
  • Opera

S tem, da Operi tesno diha za vrat MAxthron s 6. mesta in strokovnjaki mu napovedujejo dvig na 5. mesto prav na podlagi programa Izbira brskalnika. Microsoft bo namreč vsakih 6 mesecev spremenil listo brskalnikov na 1. strani , če bo prišlo do spremembe razširjenosti brskalnika. Če Maxthronu res uspe po napovedih, bi naj najkasneje naslednje leto, bil že na prvi strani ponujenih brskalnikov.  Bomo videli, kaj bo storila Opera, da obdrži svoj status.

Katerega torej izbrati?

Roko na srce, dejansko gre le za 4 različne platforme, na katerih slonijo brskalniki:

  • WebKit Apple
  • Chrome Google
  • IE Microsoft
  • Gecko Mozzilla

Ker večina od vas pozna Microsoft Internet Explorer (IE) in Firefox Mozzilla,  tu ne bosta opisana, sledi pa kratek opis preostalih iz seznama.

Avant browser

Je eden izmed najhitrejših brskalnikov.  Poleg hitrosti je prednost tudi v online  shranjevanju profila, kar pomeni, da imamo dostop do svojih linkov in nastavitev od koderkoli, na kateremkoli računalniku.  Pomaga pri izpolnjevanju obrazcev in shranjuje si lahko gesla. Vsebuje RSS bralnik, pop blokado, briše zgodovino brskanja po internetu, lahko blokira razne flash animirane reklame.  Krasna možnost je ureditev dodatne funkcionalnosti z miškinim srednjim gumbom,  možno je večokensko pregledovanje, tesna kompatibilnost z IE. Lahko si sam ustvariš preobleko za brskalnik z uporabo Avant Browser Skin Maker ali pa uporabiš predloge.  Ker uporablja IE platformo, ga nekateri jemljejo kot vtičnik za IE,saj brez njegove prisotnosti ne more delovati,  da pa ni le vtičnik,  dokazuje s tem, da je možno hkrati zagnati IE in Avant Browser. Neboleča je tudi njegova odstranitev .   Plus je tudi USB verzija.

Pozor za vse ljubitelje Firefox-a: Orca Browser, ki ga ponuja ista furma združuje platformo Firefox in Avant Browser. Avant Browser

Green Browser


Temelji na IE platformi in vsebuje filter reklam, možnost dodatnih funkcij z miško, v iskalniku lahko dodamo poljuben iskalnik, zna upravljati s prenosi, na razpolago je kar nekaj dodatkov in preoblek.  Green Browser

FlashPeak Slim Browser

Temelji na IE platformi; ima popup blokado in blokado reklam, avto izponjevanje obrazcev. Prednosti so v vgrajenem VBScript/Jscript/HTML/Text urejevalniku,  integracija z online slovarji in prevajalniki  ter možnost shranjevanje več spletnih strani v grupe  (ob kliku na grupo se odpre vse strani, ki so shranjene notri).  FlashPeak Slim Browser

K-Meleon

Uporablja  Gecko platformo in je na voljo le za Windows OS.  Zna uporabljati IE, Firefox in Opera dodatke,  edini pa je zmožen ne le uvoziti, ampak tudi uporabljati trenutne IE, Opera in Firefox shranjene povezave.  Program se da zelo prilagoditi od orodne vrstice, menija do miškinih gumbov.  Popup je seveda tudi tu. Lahko se ga tudi grafično uredit, na voljo pa je tudi galerija preoblek.  Ponujajo tudi makro dodatke in veliko jih je že na voljo za uporabo.  Hiter.  K-melon

Sleipnir

Uporablja IE platformo in je namenjena naprednejšim uporabnikom.  Je zelo prilagodljiv od preoblek do skript, ki so na voljo – skoraj vse funkcije se da spremeniti.  Z lahkoto obvlada veliko število odprtih zavihtkov. Je zelo popularen na Japonskem, kar je razumljivo, saj je produkt njihovega znanja. Obstaja tudi portable različica. Ko označimo besedo na spletni strani, se pojavi meni z dodatnimi funkcijami kot je razširjeno kopiranje,  prevod v japonščino (ko bo na voljo še v druge jezike, bo super), iskanje po Amazon bazi ali pa nas popelje npr. v Wikipedio. Hiter. Sleipnir

Flock

Je v tem blogu že podrobneje opisan v prispevku Zapomnite si: Flock , sloni pa na Gecko Mozzilla platformi.  Prednost je njegova integriranost z najbolj znanimi socialnimi omrežji kot sta Facebook in Twitter.

Maxthon

Na IE platformi in primeren tudi za manj napredne uporabnike, z bogato vsebino, ne da bi bilo potrebno dodatno inštalirati.  Dobro skrbi za varnost pred virusi, črvi, spyware in zna z dodatkom blokirati vse reklame.  Preverja pravo identiteto strani in video povezav. Zna sam osvežiti odprte strani in dokumente, pomaga pri izponjevanju obrazcev, zmanjšali so možnost zamrznitve brskalnika zaradi preveč odprtih speltnih strani, integracija z RSS bralnikom, dober upravljalnik gesel  in baza preko 1400 dodatkov, s katerimi lahko še dodatno obogatimo funkcionalnost brskalnika ( samo ne pretiravat, ker potem trpi hitrost brskanja). Že dolgo na sceni in so 2. brskalnik na Kitajskem.   Maxthon

Safari

Za vse ljubitelje  Apple produktov, deluje seveda na WebKit platformi (Chrome je začel na tej platformi), deluje pa na iPod, iPad, iPhone, Mac in PC. Kot se za Apple spodobi ima elegantno obliko in inovativne rešitve – vsaj 150 pravijo.  Njihov slogan je poglej preden klikneš in temu je podrejeno vse.  Postavlja nove standarde, tokrat s polno podporo html5 in css3 animacije.  Skrbi za varno in resnično zasebno brskanje po internetu.

Opera


Pravijo, da so naredili najhitrejši brskalnik na zemlji. Zaradi njihove tožbe Microsofta moramo uporabniki  prisiljeno izbrati brskalnik.  So prvi, ki so uvedli zavihke in uporabili miško za dodatne funkcionalnosti. V zadnji verziji so z novim JavaScript strojem Carakan res pohitrili brskalnik glede na druge in izkoristili Windows 7 novosti, tako da je zaslužen naziv najhitrejši brskalnik.  Že v osnovi verziji je bogata z vsebino, od upravljanja gesel, malware zaščita,Opera Turbo pri počasnejših povezavah,  povleci-spusti funkcionalnost … Portable, MAc, PC,linux, Mobile, Nintento DSi verzija, možnost tudi za ostale naprave npr. TV.

Izbira najboljšega

Izbira je res težka, odvisna od uporabnikovega znanja in zahtev. Večina od nas pa ima nameščenega 2 do 3 brskalnika.

In kako dolgo se nam bo ob zagonu pojavljalo spletna stran izbire? Dokler ne kliknemo na enega izmed dvanajsterice in namestimo najnovejšo verzijo izbranega brskalnika. Ne čakat in mislit, da bo čez čas Microsoft to nehal ponujati; zavezan je da to počne še nadaljnih 5 let.  Prihodnjič pa o tem, kako onemogočiti izvajanje tega popravka.

Saša

Works as system engineer in Slovenian Enterprise in Microsoft environment focusing on security, deployments, SharePoint, SCCM and CheckPoint firewall. Author of successful blog about IT security, Microsoft tips & tricks, social media, internet trends.

4 Replies to “Izbira brskalnika

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.