Namestitev java v omrežju

This post is also available in: English

Vam presedajo nenehni popravki za Sun Java? Meni tudi. Pa tudi uporabnikom v omrežju podjetja, sploh potem, ko kliknejo na namestitev popravka in na koncu dobijo sporočilo, da se ne more namestit, ker nimajo administratorskih pravic. Jupi!

Prikazana bo rešitev, kako onemogočiti opozorila za nove popravke in kako namestiti java potihem, ne da bi morili uporabnike s tem.

Offline namestitev Java

Prvo, s Sun spletne strani potegnemo dol offline inštalacijo java in namestimo zadnjo verzijo na svoj računalnik. Poiščemo msi datoteko v mapi

C:\Users\uporabniško ime\AppData\LocalLow\Sun\Java\jre1.6.0_18   (poiščite mapo z zadnjo verzijo; trenutno je zadnja verzija java 1.6.0.18 na Windows 7)

na Windows XP poiščite na c:\documents and settings\uporabniško ime\appliation data\Sun\jre1.6.0_18

Notri je msi datoteka z mst datoteko, ki jo lahko uredimo, za lažjo inštalacijo preko msiexec ali preko Group Policy v Active Directory ali pa v System Center Configuration Manager (SMS server).

MsiExec.exe /q/install {26A24AE4-039D-4CA4-87B4-2F83216018FF}
(v windows register \hkey_local_machine\software\microsoft\windows\currentversion\uninstall se poišče zadnja verzija java)

Popravljanje windows registra

Drugo, v registru popravimo tako, da ne javlja več za popravke, ampak se nova verzija java namesti le takrat, ko mi spet nastavimo tako.

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\JavaSoft \Java Update\Policy  poiščemo DWORD EnableJavaUpdate in spremenimo vrednost v 0.

Tako nas naslednjič ne bo več opozarjal, da je potrebno prenesti novo verzijo in jo namestiti. Sploh v omrežju je pomembno, da se nova verzija prej testira za vsemi aplikacijami, ki ga podjetje uporablja, posebno kakšne starejše aplikacije.

Saša

Works as system engineer in Slovenian Enterprise in Microsoft environment focusing on security, deployments, SharePoint, SCCM and CheckPoint firewall. Author of successful blog about IT security, Microsoft tips & tricks, social media, internet trends.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.