Adobe uvaja nov način posodabljanja Acrobat-a

Danes in jutri bomo imeli kar nekaj dela vsi, ne samo IT administratorji, saj je danes tisti drugi torek v mesecu, ko Microsoft posodablja svoje operacijske sisteme in programe in četrtletno posodabljanje s strani Adobe.

Tokrat gre za skupno 27 popravkov Microsoft in Adobe,  11  od teh so varnostni popravki za Microsoft, med njimi pa je 5 takih, ki so označeni  kot kritični za vse Windows sisteme. Poleg tega je 5 pomembnih varnostnih popravkov za Micorsoft Office, Exchange server in Windows OS. Seveda bo potreben ponovni zagon računalnika.

Adobe Updater

Tudi Adobe danes rešuje s svojimi popravki kritične varnostne luknje, poleg tega pa uvaja nov in bolj učinkovit sistem posodabljanja Acrobat Reader-ja. Že nekaj časa predstavljata Adobe izdelka Acrobat Reader in Flash učinkovito orodje v rokah hekerjev, zato se je Adobe končno malce bolj potrudil in izboljšal način posodabljanja, najprej v Acrobat in Acrobat Reader-ju. Upam, da bo v današnjih popravkih za Adobe tudi rešitev za resno varnostno luknjo, saj omogoča, da s klikom v pdf-ju zaženemo katerokoli aplikacijo tudi kakšnega skritega trojanca npr., podrobneje bo ta varnostna luknja opisana v enem od prihodnjih prispevkov.

Uvedli so možnost tihega posodabljanja, a na žalost mora uporabnik sam v nastavitve (preferences) in pod Updater določiti način prenosa podatkov, med njimi najbolj praktičen, da se popravki prenesejo in namestijo avtomatično v ozadju, ne da bi uporabnik sploh vedel za to.  Steve Gottwals iz Adobe pravi, da so testirali nov Updater od lanskega oktobra med beta testnimi uporabniki, sedaj pa bo aktiviran za vse uporabnike. Avtomatična namestitev popravkov skrito in brez opozorila pomeni manj motečen potek za uporabnika. Zagotavljajo, da bo prenos in namestitev potekala takrat,  ko bo sistem manj aktiven, tako da se ne bo preveč obremenjevalo sistema in motilo uporabnika med delom.

Skrite, samodejne namestitve popravkov so se izkazale za najbolj učinkovit način razširjanja popravkov za operacijske sisteme in programsko opremo.

Saša

Works as system engineer in Slovenian Enterprise in Microsoft environment focusing on security, deployments, SharePoint, SCCM and CheckPoint firewall. Author of successful blog about IT security, Microsoft tips & tricks, social media, internet trends.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.