Toliko novosti v enem tednu, da te kap

Ta teden je res naporen. Najprej objava,  za torkovo posodabljanje Microsoft in Adobe, potem pa že v ponedeljek Micorosft predstavi pričakovano VisualStudio 2010, .NET Framework 4 in Silverlight 4 ter popolnoma nepričakovano KIN.

Ponedeljek še Adobe predstavi Creative Suite CS5 , torek pa je tudi dan Twitter-ja, ki končno predstavi že nekaj časa pričakajočo reklamno platformo. V četrtek še izvemo, da je beta testiranja Office 2010 konec, kdaj bo uradna predstavitev in da so se že začeli tiskati mediji

ponedeljek:

Adobe Creative Suite 5

Zbirka vsebuje 14 novih verzij uveljavljenih izdelkov, 4 nove spletne storitve in 1 nov izdelek za intenzivno spletno oblikovanje.  Na žalost je prejšnji teden Apple prepovedal dodajanje Flash applikacij v AppStore, tako da se z izdelavo aplikacij za iPhone v flash-u ne bo dalo kaj zaslužit. Gre pri novih verzijah uveljavljenih programov le za kozmetične popravke ali pa gre za resnične novosti in izboljšave? Čez mesec dni bo izdelek na voljo v trgovinah.

Microsoft Visual Studio 2010, .NET Framework 4 in Silverlight 4

Poleg izboljšav nudijo nove verzije razvijalnih orodij in tehnologij razvoj aplikacij še za Windows Phone 7 in za računalništvo v oblaku Windows azure. Å e večja je integriranost s SharePoint Portal-om, silverlight 4 pa omogoča po novem razvoj aplikacij tudi izven spletnea brskalnika.Microsoft KIN za družabno aktivne

Novi pametni mobilc  združuje telefon, digitalni fotoaparat, multimedijo (video, radio, glasba) in računalnike.  Telefon, narejen po zadnjih trendih pri mladih, ki želijo biti 24/7 prisotni v socialnih omrežjih. Pravzaprav ni pameten tale telefon, saj nima drugih aplikacij, igrc, urejanja in pregledovanja dokumentov. Možno je uporabljati socialna omrežja, brati novice,  brskati po internetu in kontakte na čisto nov – kul način in integracija Zun tehnologije (video, radio, glasba). V Evropo bo kmalu na voljo v nekaterih državah, ponujal pa ga bo Vodafone. Micorosft pravi, da je čas za deljenje, je pa tudi pravi čas za Premisli, preden daš na internet .

torek:

Twitter postavlja oglaševalsko platformo

Å e novica, ki smo jo že nekaj časa pričakovali je, da Twitter dokončno postaja bolj komercialno usmerjen, saj bo zažel uporabljati reklamno platformo, poimenovali pa so jo “Promoted Tweets”. Najprej bodo promovirali tvite med rezultati iskanja, kasneje pa bodo vidni tviti uporabnikom med pregledovanju, v naslednjem koraku pa še v tretjih aplikacijah kot sta TweetDeck in Tweetie.

Prva podjetja, ki bodo reklamirala,  so Best Buy, virgin America, Starbucks in Bravo. Nekaj podobnega že nekaj časa lahko vidimo uporabniki Digsbby-a.  Ni moteče, ker ni prepogosto, sami pa si s tem zagotavljajo potrebna sredstva, da ohranjajo Digsbby brezplačen.

Spletna stran twitter.com je imela marca čez 22 milijonov različnih uporabnikov, stem, da tu nimo upoštevani tisti, ki dostopamo do tweet-ov preko tretjih aplikacij. Ta cifra pa je še kako privlačna za oglaševalce in oglaševalne agencije. Pohvalno je, da Twitter ne drvi s služenjem denarja na silo, ampak jim je vzor pot googl-a, ki je najprej postavil učinkovito spletno storitev – iskalnik in jo kasneje začel tržiti.  Tako bodo reklamiranje uvedli postopoma in zelo počasi, ter se ozirali na reakcije svojih uporabnikov.

torej, če bom koga povabila na kavico preko twitter-ja, se lahko zgodi, da bo pričakala mene in povabljenca reklama za Starbucks. Mogoče kak tweet za brezplačno kavico, ki je mmmm prav dobra pri njih, a bo treba po njo spet v kak Muenchen ali London.  Prav pasala bi zdaj ena kavica …

četrtek:

Microsoft zaključil z beta Office 2010

Uradna predstavitev bo 12. maja 2010, na police pa pride junija, najprej v angleškem, španskem in francoskem jeziku. Slovenci dobimo svojo verzijo septembra. Kot uporabnik beta verzije že nekaj časa, lahko povem, da se bo potrebno spet malce privajat na GUI vmesnik,  a ne tako zelo kot pri verziji 2007, nekaj pa je prijetnih izboljšav, ki jih pa še vedno odkrivam.Saša

Works as system engineer in Slovenian Enterprise in Microsoft environment focusing on security, deployments, SharePoint, SCCM and CheckPoint firewall. Author of successful blog about IT security, Microsoft tips & tricks, social media, internet trends.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.