50 let laserja

This post is also available in: English

Danes praznujemo 50 let laserja, ki nam je zelo spremenil svet. Ni industrije in ni doma, kjer ga ne bi uporabljali. Zaradi svoje izredne natančnosti in vzdržljivosti je priročen povsod.

Kratica LASER pomeni: Light Amplification by Stimulated Emmision of Radiation (ojačevanje svetlobe s stimulirano emisijo sevanja). Več o samem laserju in kako deluje si lahko preberete na tej povezavah Laser in njegova uporaba in Wikipediji .

Že leta 1917 je Albert Einstein postavil pogoj za stimulirano emisijo, prvi praktični primeri pa segajo v 50. ta leta prejšnjega stoletja. Za prvi resen praktičen primer pa se danes šteje 16. maj 1960, ko je Theodore H. Mainman predstavil laser, ki je uporabljal rubinov kristal in je oddajal kratke bliske rdeče svetlobe.


Prvi so ga začeli uporabljati kje drugje kot v vojski, sprva za merjenje razdalj in označevanje tarč, kasneje pa kot orožje, tudi za Vojno zvezd. Da bi prešteli vse primere, kjer se danes uporablja laser, bi se prej utrudili od branja, kot pa bi prišli do konca. Kot industrijski laser se uporablja za varjenje, rezanje, vrtanje, krivljenje, frezanje … V medicini pri raznih operacijah v npr. dermatologiji, zobozdravstvu, onkologiji. Kot odličen merilnik razdalj in hitrost, se je izkazal pri merjenju prekoračitve hitrosti na cestah.

Vsakodnevno se srečujemo z njim v trgovi, ko nam odčitava blagajničarka barkodo na izdelku, v službi in doma pri računalniku s pisanjem in branjem CD/DVD medija, tiskanjem na laserski tiskalnik… Tale prispevek berete tudi po zaslugi laserja; brez optičnih kablov ne bi bilo interneta, kot ga poznamo danes. V zabavni industriji najbolj poznamo laser show in holografijo.


Kako pomembna je obletnica in sam laser za današnji svet si lahko več preberete na dveh spletnih straneh, ki sta namenjeni le temu abrahamu:


Saša

Works as system engineer in Slovenian Enterprise in Microsoft environment focusing on security, deployments, SharePoint, SCCM and CheckPoint firewall. Author of successful blog about IT security, Microsoft tips & tricks, social media, internet trends.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.