Kako dodati obrazec na Google spletno mesto

This post is also available in: English

Kako dodati obrazec na Google spletno mesto? Lahko vam pokažem kako. In to na katerokoli spletno stran, tudi v WordPress, joomla, navadno statično stran …

Pred kratkim mi je nekdo pojamral, da bi rad imel možnost komentarjev na svoji spletni strani, ki jo ima na Google spletnih mestih, a ne najde tega oz. sploh ne ve, ali je to možno ali ne. Seveda gre!

Na Google spletni strani SiSQ team se lahko vidi na dnu možnost dodajanja komentarja.

Navodila
1. Prijava na Google spletno stran kot urednik
2. Dodaj pripomoček Vstavi – Več pripomočkov – poišči pod comment

Na izbiro jih je kar nekaj, izberemo odvisno od našega namena: comment box, custom guestboox, guestion and comment form, web messages, leave a comment, easy comments 2.

3. V Google Docs ustvarimo namesto novega dokumenta nov obrazec
4. Ustvarimo 2 vprašanja. 1. vprašanje : Name in 2. vprašanje Comments.
5. Shrani obrazec in ga daj v skupno rabo za pisanje
5. Urejanje lastnosti pripomočka Easy comment 2 na naši spletni strani
(dodaj URL bližnjico do tabele in ključ obrazca)

tabela:    https://spreadsheets.google.com/ccc?key=0ApU25a2k-WH8dHNPNk43ZDRRSnFWTFZwMmtpMUhsU1E&hl=en

Form:     http://spreadsheets.google.com/viewform?hl=en&formkey=dHNPNk43ZDRRSnFWTFZwMmtpMUhsU1E6MQ.

Primeri uporabe

Obrazec, ki smo ga kreirali v Google dokumentih, lahko prilepimo samostojno na katerokoli spletno stran ali pa sam obrazec objavimo kot samostojno spletno stran. Poleg tega imamo možnost še dodatne izbire med različnimi vrstami vprašanj npr. označevanje in možnost izbire grafične podlage obrazca.
Vsebina obrazca ni le primerna za vnos komentarjev, ampak tudi za razne ankete in prijave. Pri prijavi na npr. delavnico si prihranimo delo, saj imamo takoj na razpolago datoteko s seznamom prijavljenih z vsemi njihovimi podatki. Jupi.

Geocities

Uporabljate Google spletna mesta? Mene malce spominjajo na začetek 90.-tih in na Geocities. Geocities spletna stran ima pomembno vlogo v razvoju osebnih spletnih strani, saj smo vsi takrat tam postavljali svojo prvo osebno spletno stran. Prej smo aktivno lahko sodelovali le v BBS-jih, ki pa so bili bolj zaprtega tipa kot ne.

Google spletna mesta se mi zdijo primerna za kakšno manjšo stvar, tako bolj za hobi ali kot osebno stran, prednost pa je dobra povezljivost z Google dokumenti. Če v manjšem podjetju ali društvu uporabljate Google Docs, potem bi bilo za razmislit za uporabo Google spletnih strani kot intranetno stran, saj omogoča varno skupinsko rabo dokumentov in sodelovanje med člani. Uporabo obrazcev v Google Docs pa priporočam vsem, ki vam vaša spletna stran ne omogoča zajema podatkov iz obrazcev v tabelični dokument ali pa sploh nimate niti kontaktnega obrazca.

Saša

Works as system engineer in Slovenian Enterprise in Microsoft environment focusing on security, deployments, SharePoint, SCCM and CheckPoint firewall. Author of successful blog about IT security, Microsoft tips & tricks, social media, internet trends.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.