Sophos Slovenija praznuje 20 let

This post is also available in: English

Včeraj je vsakoletni Sophos forum ponovno združil  IT strokovnjake za varnost in uporabnike tega antivirusnega programa. Letos je bilo še posebej svečano na Otočcu, saj mineva 20 let od nastanka Sophos Slovenija ( sam Sophos pa ima 5 let več).

Poleg standardnih tem glede  virusov, črvov, trojancev in kako se najbolje zaščititi pred njimi, je letos predaval še Vanja Å vajcer, strokovnjak iz SophosLabs-a UK in ki je demonstriral v živo,  kako hitro lahko postanemo žrtev hekerja.

Kot lahko v praksi vidimo, postajajo virusi,črvi,trojanci in ostala škodljiva koda vse bolj nevarni. Če so na začetku nastajali virusi bolj za šalo kot zares oz. le za hobi in kot dokaz o sposobnosti programiranja, so kaj hitro začeli izkoriščati škodljivo kodo v komercialne zadeve – z enim ciljem – dobiti čim več denarja.  Počasi prehajamo v tretjo fazo ustvarjanja virusov –  pridobivanje politične in gospodarske moči . Z močjo pa tako priteka tudi denar.

Vanja Å vajcer je predstavil SophosLabs UK, njihovo organiziranost in kako se lotijo analize sumljivih datotek. Grožnje, ki nas pestijo tudi v letu 2010 so  še vedno zlonamerna koda, blackhat SEO, SQL injection, Adobe PDF in flash napadi, lažni antivirusni programi, nismo pozabili niti na Auroro (napad na Google in druge korporacije).  Ovrgel je mit,  ki je še vedno zelo živ, da antivirusna podjetja sama pišejo viruse. Verjemite, da imajo s pravimi dovolj dela, ne da bi jih še umetno ustvarili.  Drugi star mit, ki je lahko še kako nevaren za tako misleče;  da so Apple računalniki imuni proti virusi.

Zlonamerna koda postaja vedno bolj kompleksna, običajno pri okužbi ne gre samo za en virus, ampak je zapakirano vse; virus, črv, trojanc in ko brišemo enega, dobimo kup novih. Poleg tega delujejo polimorfično, kar pomeni, da z vsako novo okužbo mutirajo, zato je težko razbrati vzorce delovanja in še težje pripraviti primerno zaščito.

Prvi virus za PC (ki ga uporablja večina izmed nas)  je bil napisan leta 1986.  Kdaj je bil potem napisan virus za Apple računalnik? Odgovor sledi kasneje.


Kljub polni sobi IT strokovnjakov o varnosti in zaščiti pred virusi, se je po prostoru  hitro širila okužba. Okužba dobre volje, še posebej po nastopu odličnega Sophos benda. Sestava je bila res eminentna; direktor Sophos Slovenija Darjan Marčič na sredini kot solist na kitari in na klaviaturah  vodja tehnične podpore Rok Jerman,  pomagali pa so del skupine Dan D in basist Prave bande.


Sophos bend v živo. SUPER!!!

Ni pa tekla samo voda, ampak kot se spodobi za te kraje tudi cviček, kot glasbeni gosti pa so nas zabavali še domačini Prava banda in navdušili.


Srečanje partnerjev in uporabnikov ob 20 letnici Sophos Slovenija

Predstavljena je bila tudi prihodnost Sophos izdelkov in njihova razširitev, kar pomeni, da trdno ostajajo eni izmed vodilnih ponudnikov varnostne zaščite podjetij. In že junija 2010 bomo dobili novo verzijo Sophos EndPoint Security 9.
ODGOVOR NA ZGORNJE VPRAÅ ANJE:
prvi virus za Apple računalnik (Apple II) je bil napisan leta 1981, kar pomeni 5 let pred virusom za PC.

Saša

Works as system engineer in Slovenian Enterprise in Microsoft environment focusing on security, deployments, SharePoint, SCCM and CheckPoint firewall. Author of successful blog about IT security, Microsoft tips & tricks, social media, internet trends.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.