Sun java Ra

This post is also available in: English

V pomanjkanju jutranje kavice razmišljam o malce drugačni “kavi”. Prižgem računalnik in java spet teži z novo nadgradnjo. Ste opazili, da Sun nikoli ne briše prejšnjih verzij java (JRE) ob nameščanju najnoveše verzije? Mogoče so me razvadili preostali programi, ki najprej ponudijo odstranitev starejših verzij, a pričakovala bi, da to naredi tudi java, še posebej, ker priporoča samo podjetje Sun, da imamo nameščeno zadnjo verzijo. Koliko različnih verzij je na vašem računalniku?

Na srečo nam brezplačno orodje JavaRa pri tem zelo olajša delo.

Brez skrbi,  zadnja verzija jave je vedno kompatibilna z vsemi starejšimi verzijami, tako da lahko z najnovejšo java odpiramo tudi starejše aplikacije.  Pri .NET je npr.  pomembno, katero verzijo uporablja narejena aplikacija, tako da moramo imeti vse 3 verzije nameščene z vsemi popravki vmes (kmalu pa še 4. verzijo ).

Kratka obrazložitev za vse, ki ne veste zakaj večina izmed nas mora uporabljati javo:  je programski jezik, ki so ga razvili v Sun Microsystems ( zdaj Oracle-Sun Microsystems). Večina nas pozna java platformo zaradi kompleksnih spletnih strani, raznih poslovnih aplikacij in nahaja se seveda tudi v pametnih telefonih (npr. igrice v telefonu), saj brez jave ne bi delale aplikacije.

Brezplačen program JavaRa

JavaRa je, kar je zelo prijazno od razvijalca, portable varianta in odprtokodni sistem.  Prijazen do uporabnika in preprost za uporabo. Ob njegovem zagonu lahko najprej preverimo, če imamo zadnjo verzijo in če je nimamo, nam jo prenese z interneta in namesti preko Sun java namestitvenega programa. Nato pride nekaj zelo uporabnega: odstrani vse prejšnje verzije, če želimo – seveda želimo.  Za sabo program počisti vse sledove svojega dela – razne log datoteke brišemo preko dodatnih opravil programa. Seveda morajo biti med tem internetni brskalniki zaprti, saj so tam nameščeni java vtičniki.

Pri namestitvi lahko priročno uporabimo še različne komande:

  • -r , runsilent  ( namestitev v ozadju)
  • -purgefiles  (odstrani nepotrebne datoteke)
  • -removeSDM    (odstrani Sun Download Manager, ne pa same java JRE)

P.S.:   Java pomeni poleg programskega jezika, ki ga je razvil Sun , tudi ime otoka in na tem otoku raste čudovita rastlina, ki nas vsak dan razveseli s svojimi zrni – kavina zrna seveda – in java pomeni kava.  Ra je egipčanski bog Sonca.

PRENOS JavaRa

Saša

Works as system engineer in Slovenian Enterprise in Microsoft environment focusing on security, deployments, SharePoint, SCCM and CheckPoint firewall. Author of successful blog about IT security, Microsoft tips & tricks, social media, internet trends.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.