Dan sistemcev se bliža

Pokaži hvaležnost svojemu sistemcu vsaj na dan Sysadmin! Da lahko tole bereš, je imelo prste vmes kar nekaj sistemcev. Na pobudo sistemskega administratorja Ted Kekatosa bo 30. julija 2010 že 11. sysadmin dan ( zadnji petek v juliju).

Navdih je dobil ob HP reklami v reviji, kjer se sistemcu hvaležni sodelavci zahvaljujejo z rožami in košarami sadja za namestitev novega tiskalnika. Podrobnejši zapis najdete v Wikipediji.

Sistemski administrator oz. sistemski skrbnik oz. sistemc oz. sysadmin postavlja, vzdržuje, varuje omrežje in strežnike, shranjuje in obnavlja podatke, občasno programira skripte za avtomatizacijo procesov in rešuje probleme pri računalnikih, ki jih tehnična podpora ne zna.  Mora imeti znanje o strojni in programski opremi.

Najpomembnejša spretnost pa je reševanje problemov; običajno pod stresom in omejenimi sredstvi mora hitro in pravilno diagnosticirati problem in ga tudi seveda rešiti.

Ker je delo v ozadju, ni uporabniku tako opazno, zato posledično tudi manj cenjeno pri uporabniku.

Sama pravim: “Boljši ko si sistemc, manj se opazijo tvoji posegi za dobro delovanje sistema, tako da izgleda, kot da nič ne delam.”

“Zdi se, da jemljete delo nas sistemcev kot samoumevno”, je rekel Kekatos ob razglasitvi dneva na svoji spletni strani: ” Se spomnite, ko vam je sistemc obnovil datoteko, ki ste jo pomotoma izbrisali? Pojdite in se ustavite ob mizi vašega sistemca in ga potrepljajte po hrbtu, se mu zahvalite ali pa mu iz hvaležnosti kaj podarite. “

Saša

Works as system engineer in Slovenian Enterprise in Microsoft environment focusing on security, deployments, SharePoint, SCCM and CheckPoint firewall. Author of successful blog about IT security, Microsoft tips & tricks, social media, internet trends.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.