5 najboljših brezplačnih defrag programov

This post is also available in: English

Eno najbolj zapostavljenih opravil v Windows okolju je prav gotovo defragmentacija. Redki so tisti, ki to uporabljajo tedensko ali celo dnevno. Sama bolj sodim med tiste,  ki bolj poredko zaženemo to orodje, običajno takrat, ko začnejo računalniku pešati moči in začne počasneje delovati, ali pa takrat, ko prestavljam velike količine datotek.

Za tiste, ki takega orodja niste še nikoli uporabili ali celo slišali za defregmentacijo; to je tako kot pospravljanje omare. Neverjetno kako hitro najdem v pospravljeni omari željeno majico! In tako je tudi z računalnikom. Program poišče razmetane datoteke po disku in jih pospravi ter zloži skupaj. S tem pohitrimo nalaganje samega operacijskega sistema ob zagonu računalnika in pa samo delovanje.

5 brezplačnih defrag programov:

  • MyDefrag
  • Disk defrag
  • Deffraggler
  • Smart Defrag
  • Windows 7 – disk defragmenter tool

MyDefrag

Bazira na zelo hitrem JKDefrag orodju in je hiter, zelo hiter, poleg tega ga lahko hkrati deluje tudi kot ohranjevalnik zaslona, na voljo v 22 jezikih. Za vse Windows sisteme 32 in 64 bitne, tudi 2003 in 2008. Datoteke rangira glede na pogostost uporabe in jih prestavi na začetek diska, ki je običajno najhitrejši del, OS in najbolj pogosto uporabljene datoteke seveda najprej.

Installer

Disk Defrag

Največja prednost je ta, da prestavi sistemske datoteke v najhitrejši predel trdega diska in da preprečuje možnost novega fragmentiranja datotek. Za 16 in 32 bitne sisteme, nastavitve urnikov, defregmentacija posameznih datotek in map, možnost nenehne defregmentacije v ozadju, kadar računalnik ni aktiven. Brezplačen je le za domačo uporabo.

Installer        Portable

Deffraggler

Enostaven za uporabo, možnost urnikov, lahko defragmentiramo posamezno datoteko ali mapo, na voljo v 37 jezikih, največja slabost je njegova počasnost, enkrat dlje kot MyDefrag opravi svojo nalogo.

Installer          Portable

Smart defrag

Pred defregmentacijo lahko izberemo način defregmentiranja, plus je tudi optimiranje pogona za delovanje v prihodnje, da ne prihaja več do fragmentacije datotek. Enostaven za uporabno, po začetni nastavitvi lahko pozabimo na program, ki bo nato v ozadju skrbel za dobro stanje datotek na disku. V več kot 17 jezikih, za windows 7, Vista, XP in 2000. Izredno učinkovit pri velikih diskih. Čeprav nenehno skrbi, da ne prihaja do fragmentacij datotek, ne sproža venomer analize in defregmentacijo, saj lahko to poškoduje trdi disk, ampak se sam odloči glede na trenutno stanje diska. Obstaja tudi verzija za Windows serverje, ki pa je plačljjiva Smart Defrag Server 2010.

Installer

Win 7 disk defragmenter

Ni slab program, prednost je ta, da ni potrebne dodatne namestitve, ampak je takoj na voljo. Je zelo izboljšana verzija od XP defragmenterja v vseh pogledih, tistega v Win XP ne priporočam in se ga naj uporabi le v skrajni sili.  Bolj enostavno ne gre, lahko nastavimo urnike.

Nekateri od teh programov so na voljo tudi v Hirens Boot CD. Moj favorit je vsekakor MyDefragger, lahko pa da to postane Smart Defrag.

Zdaj pa veselo pospravljanje omare oz. računalnika, ali pa kar oboje.

Saša

Works as system engineer in Slovenian Enterprise in Microsoft environment focusing on security, deployments, SharePoint, SCCM and CheckPoint firewall. Author of successful blog about IT security, Microsoft tips & tricks, social media, internet trends.

4 Replies to “5 najboljših brezplačnih defrag programov

  1. Uporabljam MyDefrag in je dober predvsem zaradi razširljivosti s skriptami.
    Sicer pa za počasno delovanje Windows ni kriva fragmentacija, temveč slaba zasnova registra in nevestni deinstalacijski programi, ki za sabo ne počistijo dovolj dobro.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.