Ko cvetlično korito postane vroča novica

Zgodba o počenem cvetličnem koritu, ki postane najbolj vroča novica v Nemčiji in širše.


Če je Facebook največje socialno omrežje, je Twitter vsekakor najbolj vplivno. Postavlja trende in nikjer drugje se ne širijo novice tako hitro kot tu. A Twitter skupnost ne mara vsiljevanja nečesa, kar sama ne želi, da bi bilo trend. Je odlično okolje za viralni marketing, a kaj ko se nikoli ne ve, kako bo skupnost reagirala, a če sprejme idejo pozitivno, gre lahko uspeh v višave.  Twitter skupnost je znana tudi po tem, da se poleg resničnih novic zelo hitro razširijo tudi lažne novice in potegavščine.

Tako velikokrat zaokrožijo novice o smrti kakšnega zveznika, ga objokujejo, nato pa se izkaže, da je ta oseba še kako živa. Najraje “usmrtijo” kar Britney Spears, zelo hitro pa se je razširila tudi novica o smrti Michael Jacksona, ali pa igralke Brittany Murphy – za obe smrti sem izvedela prav preko Twitter-ja.

Prejšnji teden je postala top tema v Twitter skupnosti, ne boste verjeli, blumenkuebel. Kaj za hudiča je to? Cvetlično korito. Če smo še bolj natančni je šlo za počeno cvetlično korito.

Kratek razvoj dogodkov

3. avgusta je lokalni nemški časopis  Muenstersche Zeitung objavil novičko o tem, kako je neznana oseba ponoči prevrnila eno izmed cvetličnih korit, ki je nato počilo, pred domom starejših občanov. Članek je zelo čustveno napisala mlada novinarka, ki je tisti teden šele začenjala svojo novinarsko pot. Naslednji dan je urednik časopisa objavil tweet in nekaj jih je nato objavilo naprej.

In čez noč je zgodba postala popularna! Po objavi ironičnega tweet-a @ZDF Online, so se le še bolj sprožili tweet-i pod hastag #blumenkuebel .  Kroženje novice je dobilo neverjeten pospešek in novica je postala viralna.  Seveda to večkrat z ironijo objavijo vse nemške televizije. Zaokroži pa lažna slika, ki prikazuje, kot da je tv CNN prikazala kot breaking news. Podrobnejši časovni prikaz dogodkov je zbral Der Standard

Reklama za cvetlična korita

Na Twitter-ju postane trend tema, kmalu se kreira Facebook stran, ki ima trenutno (11.8.2010 ) 10.291 fanov, na voljo so že majice Blumenkuebel R.I.P, video parodije,  trgovci so začeli izkoriščati popularnost cvetličnih korit za reklamiranje cvetličnih lončkov in korit npr. Otto, seveda spammerji morajo pristaviti svoj lonček … 
No, eno podjetje se je spomnilo tudi oškodovancev in jim podarilo 2 nova cvetlična korita, kar so seveda objavile vse nemške tv.

V zgodovino

Twitter je znova dokazal kako nepredvidljiv je, ves ta trušč okoli korit nas je spravljal v dobro voljo kar nekaj dni, mlada novinarka pa je že s svojim prvim tednom v novinarstvu in verjetno prvim uradnim prispevkom zakorakala v zgodovino ne le svojega lokalnega časopisa, ampak tudi Twitterja in interneta.

vir slike: http://www.muensterschezeitung.de/

Saša

Works as system engineer in Slovenian Enterprise in Microsoft environment focusing on security, deployments, SharePoint, SCCM and CheckPoint firewall. Author of successful blog about IT security, Microsoft tips & tricks, social media, internet trends.

One Reply to “Ko cvetlično korito postane vroča novica”

  1. Kaj pa je čudnega, s takimi novicami nas futrajo tudi na 24ur.com. Žal je učinek nasproten, nihče ni zaradi tega dobre volje (no, mogče ene par), Ne rabijo nobenega Twiterja, kar sami napihujejo.
    Če stran ne bi bila vsaj delno pornografska, bi že zdavnaj propadli.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.