Izklop preproste skupne rabe v Windows-ih

This post is also available in: English

Kako izklopiti preprosto skupno rabo (simple file sharing) v Windows-ih in zakaj.

Preprosta skupna raba je mišljena za uporabo v domačem omrežju in za računalnike z Windows XP Pro, ki so v WORKGROUP skupini. Ob dodajanju delovne postaje v domeno se to samodejno izklopi, a občasno se to kar naenkrat vklopi nazaj iz ne vem kakšnega vzroka, verjetno ob kakšni namestitvi popravkov.

Kaj je preprosta skupna raba datotek in map?

Določi se način pristopa do map v skupni rabi na računalniku, saj omogoča preprosta skupna raba dostop običajno le kot gost ali pa z lokalnim uporabniškim imenom, kar je primerno za domačo okolje. V podjetju, ki uporablja domeno, pa so lokalni uporabniki na delovnih postajah večinoma onemogočeni in nezaželjeni, v primeru nastavitve preproste skupne rabe  pa ni možno dostopati do map z npr. mrežnim uporabnikom, ki potrebuje administratorske pravice.

Problem je v tem, da se nekateri mrežni programi zradi tega ne morejo posodobiti, v mojem primeru antivirusni program Sophos.

3 načini, kako lahko odstranimo rabo preproste skupne rabe:

  • ročno
  • preko registra
  • preko group policy v aktivnem imeniku
Ročni izklop preproste skupne rabe

Na delovni postaji pojdi na start – moj računalnik. Odpri orodja in nato v možnostih mape izberi pogled. Odkljukaj opcijo izberi preprosto skupno rabo.

Izklop preko registra

Spremeni naslednji registrski ključ preko remote registry:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Cotnrol\Lsa\ForceGuest      spremeni vrednost iz 1(omogoči preprosto skupno rabo)  v 0 (onemogoči)

 

Izklop preko group policy aktivnega imenika

V nastavitvah za računalnik je potrebno spremeniti nasledno lokalno varnostno politiko v :

Security Settings – Local Policies – Security Options – Network Access: Sharing and Security Model for local accounts

Namesto Guest Only – local users authenticate as guest je potrebno nastavitiClassic – local users authenticate as themselves

Saša

Works as system engineer in Slovenian Enterprise in Microsoft environment focusing on security, deployments, SharePoint, SCCM and CheckPoint firewall. Author of successful blog about IT security, Microsoft tips & tricks, social media, internet trends.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.