Facebook hoče spremeniti še način uporabe elektronske pošte

Facebook Messages ponuja nov način tekstovnega komuniciranja: komunikacija med dvema ne glede na medij in napravo. Je to korak naprej Facebooka v boju za prevlado na internetu?

Težko pričakovan ponedeljkov dogodek le za povabljence v sklopu  Web 2.0 Summit v San Franciscu je povročil veliko veliko hrupa, a zaenkrat pokazal le malo. V pričakovanju Gmail ubijalca smo doživeli le demo prikaz, novost pa bodo uvedli postopoma v nekaj mesecih.

Vojna med Google in Facebook

Pred kratkim se je razplamtela vojna med Google in Facebook glede (ne)dovoljenja izvažanja Facebook kontaktnih e-naslovov v Gmail.  Google in ostali so vsa leta dovoljevala Facebook-u dostop do elektronskih naslovov za pošiljanje vabila za pridružitev v FB socialno omrežje,  a izvoza proti Google in ostalim Facebook še vedno ne dovoli. Sedaj se je Google odločil, da je dovolj in zahteva recipročnost in ne dovoli več Facebook-u dostop do Gmail kontaktov uporabnika.

Gmail ubijalec

Pred objavo smo lahko brali namigovanja, da prihaja Gmail ubijalec in ki bo pometel še s Hotmail in Yahoo!Mail. Bo res Facebook prevladal s svojo elektronsko pošto? Res je,  vsak FB uporabnik bo lahko dobil svoj elektronski naslov  uporabniškoime@facebook.com, a to ne bo klasičen klient za elektronsko pošto.  Facebook Messages naj bi spremenil našo gledanje in način uporabe elektronske pošte.

Facebook tesno sodeluje z Microsoftom

Plod sodelovanja z Microsoft FUSE Labs smo lahko videli že letošnjea aprila 2010, ko so pokazali miks med Office Web Apps in Facebookom. Na Docs.com lahko kreiramo ali dodamo excel tabele, word dokumente in powerpoint prezentacije kar preko svojega FB profila.

Datoteke lahko javno objavimo na Docs.com, FB zavihku ali pa ohranimo le za svoje oči. Po novem lahko omejimo dostop posameznim prijateljem, FB skupinam, vsem prijateljem ali pa održimo le za sebe. Le klik in prikažejo se nam vsi javni dokumenti naših FB prijateljev, če so jih seveda objavili. Lahko dodamo tudi pdf datoteko in s tagi omogočimo hitrejše odkrivanje dokumentov po temah.

V mojem primeru je bolj bogo, le eden je testno objavil prazno datoteko, pa še ta je Microsoftovec, tako da mu je bil že službena nuja, da to testira.

Facebook Messages – Social inbox

združuje tekstovne komunikacije: FB sporočila, SMS, IM in FB klepet. Cilj je na preprost način komunicirati z nekom, ki nam je blizu, ne glede na napravo, ki jo ta oseba uporablja. Mark Zuckerberg je zatrdil, da ni Gmail ubijalec in da ne pričakuje, da se bodo vsi takoj prestavili iz drugih poštnih sistemov na to FB storitev. Komuniciranje bo možno tudi s tistimi, ki nimajo FB profila.

Nova sporočila bodo združevala v eno tekste, klepet in elektronsko pošto:

  • vsa sporočila bodo skupaj ( kontrola nad tem, kdo nam lahko pošlje sporočilo)
  • zgodovina pogovorov ( shranjena je vsa komunikacija s prijateljem na enem mestu)
  • samo sporočila, ki jih želimo (samo od izbranih prijateljev, ostalo v drugi mapi ali celo kot spam)

Sodelovanje z Microsoftom sedaj omogoča še globjo integracijo z Windows Live Office Web Apps , saj bo možno dodajati MS Office dokumente v sporočila, na voljo pa bo tudi pregledovalnik.
Za klepetanje se bo uporabljal Jabber, ki ga uporablja npr. Google Chat, kmalu pa bo na voljo še IMAP protokol za elektronsko pošto, tako da bomo lahko direktno dostopali do naše facebook elektronske pošte na poštnih programih in telefonu.

Če bo npr. nekdo komentiral naš FB status, mi pa ne bomo prijavljeni v FB, lahko hitro odgovorimo nazaj preko elektronske pošte ali SMS-a.

Nov elektronski naslov @facebook.com in @fb.com

Vsi FB uporabniki bodo dobili elektronski naslov @facebook.com. Dovoljen bo izvoz poštnih kontaktov, a le teh z domeno facebook.com, tako da FB ostaja posrednik. Pošiljanje nezaželene pošte (spam) bo onemogočeno tako kot sedaj, sprejemanje pošte bo možno le od prijateljev in od prijateljevih prijateljev.

Tudi zaposleni so dobili novo domeno za elektronsko pošto. Uporabljali bodo krajši naziv za Facebook  @fb.com. Kateri pošti sistem mislite, da uporabljajo za interno komuniciranje v Facebook podjetju?  Trenutno najboljši poštni sistem MS Exchange 2010.

In zakaj taka sprememba v načinu komuniciranja?

Mark Zuckerberg meni, da je elektronska pošta preveč formalna za večino uporabnikov FB. Facebook Messages res ne bo ubil Gmail, hoče pa zmanjšati vlogo elektronske pošte v našem življenju, kar pa je lahko zelo boleče za velike poštne sisteme kot so Hotmail, Gmail in Yahoo!Mail.

Saša

Works as system engineer in Slovenian Enterprise in Microsoft environment focusing on security, deployments, SharePoint, SCCM and CheckPoint firewall. Author of successful blog about IT security, Microsoft tips & tricks, social media, internet trends.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.