Izgubljeno Joomla admin geslo

This post is also available in: English

Ste kdaj morali dostopati po dolgem času do določene spletne strani v joomla, pozabili pa seveda na geslo, uporabniško ime ali emal naslov s katerim se dostopa?

Če je na spletni strani login modul, potem kliknemo na resetiranje gesla in ga obnovimo, če pa na spletni strani tega ni, hm, potem je nastal problem. Ali pa joj, do tistega email naslova ne moremo več dostopati.

V MySQL bazi pod jos_users lahko vidimo vsa uporabniška imena, ki se uporabljajo na spletni strani. Gesla so kodirana, zato jih ne moremo direktno popravljati, lahko pa jih resetiramo.

Rešitev je več, a le, če imamo dostop za urejanje MySQL baze. V joomla bazi poiščemo jos_users in nato naredimo eno od spodaj ponujenih rešitev:

  • kopiranje gesla drugega uporabnika
    če poznamo geslo drugega uporabnika, a ta nima admin pravic, kopiramo njegovo kodirano geslo in prilemo pod super admin userja
  • sprememba email naslova
    spremenimo email naslov za admin userja v tistega uporabnika, za katerega poznamo geslo
  • uporabimo SQL komando
    UPDATE `jos_users` SET `password` = MD5( ‘new password‘ ) WHERE `jos_users`.`username` = “admin“;

Tako, geslo je spremenjeno in ponovno se lahko prijavimo v joomla spletno stran ter urejamo.

Saša

Works as system engineer in Slovenian Enterprise in Microsoft environment focusing on security, deployments, SharePoint, SCCM and CheckPoint firewall. Author of successful blog about IT security, Microsoft tips & tricks, social media, internet trends.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.