Kaj skriva moj računalnik?

This post is also available in: English

Deluje vaš računalnik počasi,sumite na viruse? Le kaj se dogaja v računalniku nevidno našim očem?

DDS je breplačni program za Windows, ki pregleda računalnik in zabeleži vse informacije v zvezi s programi in njihovimi konfiguracijami na naÅ¡em računalniku. Kateri programi se zaženejo ob zagonu Windows-ov, katere programe imamo nameščene, katere storitve so zagnane, kakÅ¡ne so konfiguracije teh programov, katera so zaupanja vredna spletna mesta, domača stran v brskalniku, BHO, nameščeni dodatki v brskalniku …

Koristno pri sumu na virus

Program nam je zelo v pomoč, kadar je potrebno ugotoviti, če so razlog za čudno obnašanje računalnika krivi virusi in škodljiva koda ter jim en sam antivirusni program ne more priti do kraja. Z DDS hitro vidimo neobičajne zagnane storitve in aplikacije,  za katere težko izvemo z uporabo običajnih orodij.

Preprosta uporaba

Ni potrebno nameščanje, dovolj je zagnati datoteko dds.scr, da se začne pregled računalnika. Po končanem pregledu prikaže 2 datoteki z že omenjenimi informacijami o aktivnih aplikacijah, ki jih lahko shranimo na disk.

Prenos DDS scr

P.S.: Možno je, da nekateri antivirusni programi in skript blokerji preprečijo izvajanje tega programčka, a lahko brez strahu to blokado odstranite

Saša

Works as system engineer in Slovenian Enterprise in Microsoft environment focusing on security, deployments, SharePoint, SCCM and CheckPoint firewall. Author of successful blog about IT security, Microsoft tips & tricks, social media, internet trends.

2 Replies to “Kaj skriva moj računalnik?

  1. 1. kaj sploh pomeni cloaked malware ( kar naj bi ugotovil Prevx) : da antivirusni program ne more ugotoviti ali gre za škodljivo datoteko ali ne .

   V večini primerov opozori, če takšen program/skripta pregleduje sistemske datoteke, kar DDS seveda počne, očasno pa gre res za škodljivo kodo, za katero še ni antivirusne zašÄite.

   2. Še sama sem si naložila najnovejši Prevx, da mi pregleda disk, kamor sem na več mest skopirala DDS.scr in Prevx sploh ni zaznal DDS.scr kot problematičen. Mislim, da ne gre za isti DDS.scr vsaj po opisu obnašanja ne.

   3. Vse kar je na tem blogu se preveri na več virih in tudi osebno, nekaj pa pomenijo tudi moje 15 letne izkušnje v IT v Enterprise okolju 😉

   4. vseeno hvala anonimnež za komentar, debate so zmeraj dobrodošle

   5. Ne maram programov kot je Prevx, ki ti po pregledu vsiljujejo brisanje proti plačilu, še posebej če prej tega ne omenijo. Veliko je takih "prijaznih" antivirusnih programov in popravljalcev registra – med takšnimi pa je tudi veliko resničnih malware.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.