Popravljanje pokvarjenih dll datotek v Windows XP/vista/7

This post is also available in: English

Če se nam ne odpre željen program, windowsi čudno delujejo  ali javi napake za kak dll, je tu orodje SFC, ki te reši teh muk.

Kljub vedno večjemu številu nameščenih Windows 7, je v podjetjih, predvsem večjih, še vedno večinsko prisoten Windows XP.  Čez čas, ko namestimo lepo število aplikacij in jih veliko tudi odstranimo, se la lahko kaj hitro zgodi, da se nam kakšen sistemski dll pokvari. Takrat je dobro uporabiti orodje za pregled Windows sistemskih datotek (dll).

Vsi programi zelo radi zapisujejo v oz. popravljajo obstoječe dll datoteke v mapi c:\windows\system32 ( tudi virusi radi tam kaj skrijejo). Ali se vam je kdaj zgodilo, da se kakšen program ni zagnal, pokazal pa je na napako, da ne najde določene dll datoteke? Kaj storiš takrat? Uporabiš sfc programček.  Ne zažene se nam določen program, še zadnjič pa je šlo … SFC !

SFC ukazna vrstica popravi vse

Res je, da obstaja kup tudi brezplačnih programov, ki to odpravljajo, a pred njihovo namestitvijo se lahko uporabijo kar Windows XP, ki ima programček namenjen prav temu. Imenuje se SFC (syxsstem file checker) in varno popravlja okvarjene dll datoteke, ki so potrebne za dobro delovanje Windows XP sistema in nameščene aplikacije.

v start in zaženi  vpišemo:  sfc /scannow

in  začne se popravljanje okvarjenih/spremenjenih/izbrisanih dll datotek.

 

Če sfc najde problematičen dll, potem gre najprej pogledat za zadnjo verzijo v svojo backup mapo %SYSTEMROOT%\system32\dllcache, drugače pa pogleda kako so bili nameščeni Windows-i in od tam skopira potrebne datoteke.

Namestitvena pot Windows-ov

Večina Windows namestitev je narejena preko CD-ja, zato je potrebno pri uporabi sfc orodja vstaviti pravi Windows XP CD notri.  Hja, kaj pa če ni pri roki? V takem primeru je dobro imeti pripravljeno mapo i386 (skopira se iz CDja) nekje na disku in popraviti namestitveno pot v registru, da kaže na to datoteko.

Če so računalniki v omrežju, pa naj bo urejeno tako sem si uredila jaz; i386 mapa je v skupni rabi na strežniku, tako da ni potrebe, da je na vsakem računalniku posebej.

Kako popraviti namestitveno pot Windows-ov

V Start in zaženi vpiši regedit, da se bo v registru popravila pot namestitve Windowsov, da ne bo več kazala na CD, ampak na mapo na računalniku oz. strežniku.

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\
Microsoft\Windows\
CurrentVersion\Setup\SourcePath

Če imamo mapo i386 na d disku pod d:\i386, potem vpišemo pot  d:\

V primeru, da ob nakupu računalnika nismo dobili zraven namestivenega Windows CDja, ampak Retail Restore Disk, potem poiščemo to mapo na CDju in vpišemo pot do i386 mape.

Kljub urejanju registra, tokrat ni potrebno ponovno zagnati računalnika, da se uveljavijo spremembe kot je to običajno pri spreminjanju registra.

 

 

Enhanced by Zemanta

Saša

Works as system engineer in Slovenian Enterprise in Microsoft environment focusing on security, deployments, SharePoint, SCCM and CheckPoint firewall. Author of successful blog about IT security, Microsoft tips & tricks, social media, internet trends.

One Reply to “Popravljanje pokvarjenih dll datotek v Windows XP/vista/7”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.