Skynet je pokvaril Amazonov oblak

Amazon EC2 storitev, ki ponuja računalništvo v oblakih vsakomur, je doživela 21. aprila hud udarec, kot posledica tega pa kar nekaj svetovno znanih spletnih storitev ni delovalo; FourSquare, Quora, Reddit, Paper.li…

Vse te spletne storitve in spletne strani so uporabljale Amazon EC2 v Ameriki, natančneje povezane so bile s podatkovnim centrom v Severni Kalorini. Omenjene spletne storitve so po nekaj urah začele znova delovati, a v samem podatkovnem centru še vedno niso odpravili napak; obnavljanje diskov poteka počasi, saj seveda ne gre za nekaj diskov, ampak je tu ogromna številka.

Računalništvo v oblaku

Nedelovanje oblaka je sprožilo številne polemike o računalništvu v oblaku, videlo se je, kako kritična je lahko infrastruktura v oblaku oz. da ni manj kritična od mrežne inrastrukture v podjetjih, kot so prikazovali prodajalci in da veliko podjetij nima rezervnega okolja v primeru izpada primarnega.

Trenutno javni oblak še ni primer za resna podjetja in je zaenkrat bolje, da se ga uporabi kot testno platformo, a manjša podjetja bi lahko začela resneje premišljati o tem, a hkrati se ne sme pozabiti na redundanco.  Redundantni IT sistem pomeni dodatne serverje, mrežno infrastrukturo in komunikacijske linke ( npr. 2 internetna dobavitelja) kot rezerva primarnim virom v primeru njihovega izpada.

 

Nasprotniki računalništva v oblaku se veselijo, saj se je s tem po njihovo dokazalo, da oblaki še niso zreli, a pravzaprav se je bolj dokazalo, da spletna podjetja niso skrbela za redundanco. Oblaki so tu in vedno bolj jih bomo uporabljali, kot privatne in javne, pravzaprav jih preko drugih spletnih strani že kar nekaj časa veselo uporabljamo, na vrsto pa prihajajo naša podjetja.

Kot se lahko vidi na Amazon AWS Service Health Dashboard, so se množični problemi začeli že 19. aprila, a so jih začasno odpravili, dokler ni prišlo 21. aprila do velikega sesutja podatkovnega centra. Veliko jih je prepričanih, da je oživel Skynet.

Skynet je oživel

skynet-posterSkynet je super računalnik, ki se je začel zavedati sebe in se obrnil proti svojim ustvarjalcem prav 19. aprila 2011, takrat, ko so se pojavili veliki problemi v Amazon Data centru v Severni Kalorini. 21. april pa je bil začetek napada proti človeštvu; začetek sodnega dne. Vse to poznajo ljubitelji ZF filma Terminator in v teh dneh se je lahko veliko prebralo o tem sodnem dnevu in uporu robotov proti nam.

Nekateri so se prav veselo pripravljali na dobrodošlico Skynetu, drugi so se temu le smejali, a prav za hip smo lahko vsi pomislili, da je sodni dan, ko naše priljubljene spletne aplikacije niso delovale. Kaj če nekaj ur ne bi delovala Facebook in Twitter skupaj? Za oba smo že doživeli kratka nedelovanja, a skupaj na srečo še nikoli.

Namesto jederske vojne, ki bi jo naj Syknet začel ( povzetu po Terminatorju), vse kaže, da je nakazal, kako ranljiv je lahko splet. In kaj če je vse res?

Na Facebooku so nekateri glede tega sodnega dne napisali odlične komentarje:

Splendid Angst: Upam, da se moj dildo ne bo začel zavedati samega sebe .. to bi lahko bilo neugodno

Olivia Giachino: Mogoče pa imajo stroji krizo …

Kot dokaz, da je Skynet udaril, se pozna tudi na mojem licu:

iAmTerminated

Če hočeš, da tvoj obraz izgleda kot Terminatorjev, potem pojdi na spletno stran, ki je posvečena zadnjemu filmu o Terminatorju – Terminator Salvation.

 

 

 

Enhanced by Zemanta

Saša

Works as system engineer in Slovenian Enterprise in Microsoft environment focusing on security, deployments, SharePoint, SCCM and CheckPoint firewall. Author of successful blog about IT security, Microsoft tips & tricks, social media, internet trends.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.