Ammyy: telefonske prevare sedaj tudi pri nas

This post is also available in: English

Internetne prevare zvito izkoriščajo tudi telefon.  Ena od najbolj globalno razširjenih prevar je prav gotovo Ammyy scam in sedaj tudi v Sloveniji. Sledi nasvet, kako ne nasesti prevari.

Znanec mi je pred kratkim povedal zanimiv osebni dogodek. Mobilni telefon je zabeležil klic iz tujine v njegovi odsotnosti. Le kdo in zakaj bi ga nekdo iz tujine potreboval, se je spraševal. Dobri Google je hitro našel odgovor in je bil prav vesel, da je bil klic neodgovorjen.

Telefonska številka +442030513739  je zabeležena v Angliji, a je z uporabo VoIP telefonije npr. Skype ( ni izsledljivosti) prav gotovo urejena prevezava v enega od številnih Indijskih klicnih centrov. Niso vsi indijski centri slabi, a nekaj med njimi uporabi nezakonito pridobljene baze  osebnih podatkov, ki jih nato uporabijo v svoje nečedne posle – prevare z namenom izvabiti čimveč denarja od žrtev.

Pogosto je uporabljena tudi tale telefonska številka: +2347088629336

Man Looking Over Bills

Kako se začne prevara?

Na spletni strani NumberCop je zapisano, da s te številke pokliče oseba s polomljeno angleščino z močnim indijskim naglasom, se predstavi kot Microsoft Windows podpora in pove, da so dobili z računalnika klicane osebe (žrtev) veliko opozoril, da se nahaja gor škodljiva koda.

Kot dokaz vodijo žrtev do Pregledovalnika dogodkov, kjer se seveda vidi kar nekaj rdečih opozoril, kar pravzaprav ni nič nenavadnega za Windows okolje. Računalnik v resnici tudi s temi rdečimi opozorili dela kot je treba in v večini primerov ni okužen, če se upoštevajo splošna priporočila kot je redna nadgradnja Windowsov, vklopljen požarni zid in antivirusni/antispyware program.

Ammyy admin

Da bi lahko “odpravili” problem, prosijo žrtev, da si namesti program s spletne strani ammyy.com, s katerim lahko potem dostopajo na daljavo do žrtvinega računalnika. Ko pridobijo dostop, ki deluje mimo običajnih požarnih zidov, začnejo siliti z raznimi ponudbami – od 10-, 5-,3-,1-letnih garancij podpore, do enkratnega čiščenja računalnika.

Če se žrtev ne strinja s plačilom, začnejo z grožnjami, saj imajo v lasti njegov računalnik; brišejo programe, dokumente, ter dostopajo do ostalih podatkov kot so npr. certifikati, dokler žrtev ne privoli v plačilo. Zneski so od 35 $ do 300 $ ali več na žrtev.

Obstaja kar nekaj različic te prevare, vsem je skupno to, da se predstavljajo kot Windows podpora in predvsem, da uporabljajo ammyy admin orodje za oddaljen dostop do računalnika ter seveda hočejo denar.

Kako se izogniti telefonskim prevaram v zvezi z računalnikom?

  1. Microsoft nikoli sam ne pokliče
  2. ne dovolite oddaljenega dostopa do računalnika neznancem
  3. neznane telefonske številke preverite na internetu

Ne pustite, da izkoristijo vaše slabše znanje računalništva! Z upoštevanjem teh 3 točk, boste zagotovo bolj varni pred prevarami.

Ammyy remote control

Ammyy admin

Ammyy admin je orodje za oddaljen dostop in deljenje datotek. Je majhen exe program, nekaj čez 600 kb in ne potrebuje administratorskih pravic, saj ni potrebna inštalacija.

V osnovi ni slabo orodje, a ne storijo ničesar, da bi spammerjem preprečevali uporabo njihovega orodja, le pred nekaj dnevi so objavili novičko na spletni strani o morebitnih prevarah z uporabo njihovega orodja. S tem, da spammerj/scamerji izkoriščajo množično  to orodje že več kot leto. Resnično zaupanja nevredno podjetje.

Zato NE priporočam uporabo tega orodja v nikakršne namene; obstaja veliko bolj zaupljivih podjetij, ki ponujajo takšna orodja od Team Viewerja, Radmin do slovenskega ISL Light .

Zabavna maščevanja

Veliko klicanih so takoj prepoznali prevaro in so za zabavo vlekli za nos prevarante, kako ne obvladajo računalništva, da so na koncu le-ti izgubili živce, preklinjali in nazadnje prekinili povezavo. Na youtube.com je veliko filmčkov, sam vpišite ammyy scam.  Ena, ki vas bo zagotovo nasmejala je tudi ta:

 Ammyy.com scammers owned

The Ammyy scam

Zapomnite si besedo ammyy in naslednjič ko jo nekdo omeni, zbežite čimdlje oz. prekinite telefonsko povezavo.

 

Related articles

Saša

Works as system engineer in Slovenian Enterprise in Microsoft environment focusing on security, deployments, SharePoint, SCCM and CheckPoint firewall. Author of successful blog about IT security, Microsoft tips & tricks, social media, internet trends.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.