Popularnost Opera Mini izkoristili hekerji

Internetne brskalnike vedno bolj uporabljamo tudi na svojih pametnih telefonih in tablicah. Zaradi omejitve naprav morajo biti brskalniki lahki in hitri, kar Opera Mini je, zato je eden najbolj priljubljenih brskalnikov na mobilnih napravah.

Kar je popularno seveda ne ostane skrito pred spletnim kriminalcem in da to ne bi izkoristili v svoje zle namene.

Pozornost velja za namestitveno datoteko za Opera Mini – OperaMini.jar, ki je v resnici virus. Trendmicro ga je označil kot J2ME–Fakebrows.a

Trenutno se množično širi predvsem v Rusiji, kjer je Opera Mini najbolj popularen brskalnih na mobilnih napravah, poleg tega pa je lažna spletna stran, kjer se dobi ta “namestitvena” datoteka za OperaMini le v ruskem jeziku.

 

 

 

 

Kaj virus počne?

Naslednji mesec zagotovo zaboli glava ob pogledu na račun za telefon. Pošilja SMS sporočila na določene plačljive storitve.

Kako se dobi virus?

Okužijo se lahko vse mobilne naprave, ki pdpirajo java – J2ME.  Poleg tega so odkrili že novo varianto virusa, ki napada le Android telefone, a ker ima Android večinski delež pri telefonih, pomeni možnost okužbe na večini pametnih telefonov.

Kako se zavarovati pred virusom?

Mobilne naprave so danes še skoraj popolnoma nezaščitene pred sumljivo kodo. Kar nekako se pozablja, da je treba tudi pri mobilnih napravah biti pozoren na katere povezave se lahko klika in katere so sumljive.

Nadgradnja OperaMini naj poteka preko varnih in zanesljivih spletnih strani, kot je uradna stran OperaMini m.opera.com, Getjar, Handster …

Zaključek

Ja, resno bo potrebno razmisliti o zaščiti pred virusi in ostalo škodljivo kodo na svojih mobilnih napravah. Vsi antivirusni programi za računalnike so sedaj na voljo tudi v varianti za mobilne naprave.

 

Saša

Works as system engineer in Slovenian Enterprise in Microsoft environment focusing on security, deployments, SharePoint, SCCM and CheckPoint firewall. Author of successful blog about IT security, Microsoft tips & tricks, social media, internet trends.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.