Piano – rešitelj slovenskih časopisov?

This post is also available in: English

Vedno več se govori o piano, a ne gre za to, da bi kar naenkrat vsi Slovenci želeli igrati na klavir, ampak je Piano plačljiv sistem za online branje premijske vsebine dnevnih časopisov in njihovih edicij.

Slovaški startup

Maja 2011 je slovaški startup podjetje Piano Media AS začela tržiti vsebino glavnih slovaških založniških hiš. Z eno naročnino bralci dostopamo do plačljivih vsebin – premijske vsebine različnih ponudnikov. Enostavno za uporabo in nakup. Plačilo je možno preko SMS, bančnega nakazila ali kreditne kartice. Možna je tedenska, mesečna ali letna naročnina.

Kljub temu, da so se založniki dogovorili o skupnem nastopu, je sistem narejen tako, da spodbuja konkurenčnost in boljšo kakovost vsebine; velja izvirna vsebina in ne le posredovanje novic ali prevajanje tujih člankov kot je sedaj velikokrat praksa.

Sistem je urejen tako, da 70 % naročnine dobijo založniki, od tega 40 % tisti, ki je pridobil naročnika, ostalo pa je odvisno od klikov in časa, ki ga bralci prebijejo na vsebini. 30 % obdrži Piano.

Na Slovaškem so najprej ponudili svojo vsebino 7 glavnih založniških hiš in 2 TV hiši; bralci imajo poln dostop do vseh tiskanih člankov in multimedije ter njihove arhive. Poleg listanja časopisov v flash verziji oz. nekateri celo omogočajo dostop preko Kindle, ponujata obe televiziji dostop do svoje vsebine in arhive brez reklam.

Slovenski Piano

V Sloveniji je trenutno v sistemu 8 časopisnih založnikov: Delo, Dnevnik, Slovenske novice, Ekipa, Primorske novice, Gorenjski glas, Dolenjski list, Pozareport.si, Računalniške novice, 7 dni, Podstrešje Večer, AutoBild.si s skupno 40-timi storitvami.

 piano
do 30. januarja se je možno na njihovi spletni strani brezplačno predprijaviti in s tem pridobiti brezplačen dostop za 3 tedne (do 20. februarja), ki je neobvezujoč za nadaljno, plačljivo varianto. Vsebina bo na voljo od 30. januarja 2012 ( trenutno še ni na razpolago).
 

Uspeh na Slovaškem

Že v prvem mesecu jim je uspelo pridobiti za 40.000 € naročnine, kar pomeni skoraj 14.000 naročnikov. Glede na Slovaškem je 5,5 milijonov prebivalcev od tega jih 74 % uporablja internet ( 4 mio ljudi), bi torej bil v skoraj 3 x manjši Sloveniji pomenilo, da lahko računamo z 2 milijona pribivalci in 1,3 milijone internetnih uporabnikov ( 65 %) na 5.000 naročnikov oz. 24.500 € ( statistični vir: Internetworldstats ). To je pa veliko premalo, zato je sistem pri nas enkrat dražji namesto 2,9 € moramo v Sloveniji plačati 4,9 € mesečno. Mislim, da bo potrebno pri nas se še malo bolj potruditi, da bo plačljivi sistem obstal; vsaj 10.000 naročnikov, da se prepreči propad založniških hiš. težko je nadoknaditi visok padec prodaje tiskanih medijev v zadnjih letih, online oglaševanje pa ne prinaša toliko kot se je nekoč mislilo ( nismo narod klikanja).

Večino naročnikov so seveda pridobili založniki sami, za kar so tudi nagrajeni, a sedaj se dogovarjajo tudi s ponudniki internetnih storitev o možnosti piano sistema tudi tam. Slovaški založniki so ugotovili celo povečanje števila obiska na njihovih spletnih straneh kot prej, prodaja tiskanih medijev pa ni drastično padla.

Ali vidimo prihodnost novinarstva?

Medijske hiše že dolgo razmišljajo o plačljivi vsebini, a je večina poskusov propadla z izjemo velikih The New York Times in Londonskega The Times. Pri nas verjetno najbolj uspešno tržijo svojo vsebino že vrsto let pri finance.si .

Pod prihodnost novinarstva smatram:

  • na zahtevo plačljiva vsebina
  • odgovorno pisanje
  • novice v realnem času
  • raziskovalno novinarstvo
  • kuratorstvo novic

Ali lahko založniki še vedno tržijo reklame?

Založniki večinoma kljub plačevanju za vsebino ostajajo pri oglaševanju, konec koncev tudi tiskani mediji imajo reklame, pa čeprav plačujemo naročnino. A splet je čisto drug svet, kjer je praksa, da kadar plačujemo za vsebino, potem ni dodatnih reklam, ostajajo pa seveda reklame na brezplačni vsebini.

Bo piano uspel v Sloveniji?

Odvisno od tega, kako kvalitetna bo premium vsebina in kdaj bo na voljo. Če npr. Delo ali Dnevnik ponudita svoj časopis že prejšnji večer kot npr. Pravda, ki ponuja dostop do jutrišnjega časopisa že dan prej od 20.00 ure dalje. Å koda, da Večer ponuja svoj bogati arhiv le za današnji dan, mogoče bi še vsaj za dan prej. Ni dovolj, da se ponudi le pdf verzija tiskanega časopisa, ampak se je potrebno prilagoditi trendom in ponuditi vsebino tudi raznim bralnikom kot je npr. Amazon Kindle. Lahko bi npr. na brezplačnih straneh ponudili okrnjen video intervju, v piano pa bi lahko videli celoten intervju.

Žal mobilne verzije za android in iPhone ter ostale še ni, načrtujejo pa uvesti do konca leta 2012. Možnosti, kako popestriti dodatno ponudbo je še veliko, tu sem opisala le nekaj primerov. A odločala bo predvsem kvalitetna vsebina, ki bo med drugim tudi sad dela raziskovalnega novinarstva.

Tako, pred-prijava je opravljena, zdaj pa me prepričajte še z vsebino, da postanem še plačljiv uporabnik!

Vir: pianomedia.si


Related articles

Saša

Works as system engineer in Slovenian Enterprise in Microsoft environment focusing on security, deployments, SharePoint, SCCM and CheckPoint firewall. Author of successful blog about IT security, Microsoft tips & tricks, social media, internet trends.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.