DHCP ne posodablja DNS zapise samodejno

This post is also available in: English

Kadar se DNS zapisi nočejo avtomatično posodabljati z novimi IP naslovi, ki jih podeli dinamično DHCP strežnik.

V podjetju smo se odločili drugače urediti DHCP strežnike in urediti različne dinamične dosege. Računalniki so sedaj v različnih dinamičnih območjih, odvisno od lokacije oz. po nadstropjih poslovne stavbe.  Podeljevanje IP naslovov poteka dinamično in DHCP naj bi avtomatično podeljeval tudi DNS A in PTR zapise.

Žal DHCP ni osveževal avtomatično DNS zapise, zato so bili računalniki dosegljivi le preko novih IP naslovov, dokler se niso stari DNS zapisi ročno pobrisali iz strežnika, kar pa je zamudno.

Pomagalo je, da sem sprožila scavenging all zones, še prej pa popravila nekatere nastavitve na DHCP in DNS strežniku.

DHCP strežnik nastavitve

DHCP-scope-update

NA DHCP scope pod lastnosti se omeji podeljevanje IP naslovov na 1 dan in namesto na dinamično popravljanje DNS a in PTR zapisov na zahtevo DHCP klienta ( dynamically update DNS A and PTR records only if requested by the DHCP clients) se nastavi na vedno dinamično popravi DNS A in PTR zapise ( always dynamically update DNS A and PTR records).

DNS strežnik nastavitve

DNS-update DNS-properties

Na DNS strežniku se nastavi Aging/scavenging for all Zones... . Obkljuka se scavenge stale resource records in nastavi no-refresh interval na 3 dni, refresh interval pa na 2 dni.
Nato pa se s klikom na Scavenge Stale Resource Records pobrišejo vsi starejši neaktivni DNS zapisi.

 

 

 

Saša

Works as system engineer in Slovenian Enterprise in Microsoft environment focusing on security, deployments, SharePoint, SCCM and CheckPoint firewall. Author of successful blog about IT security, Microsoft tips & tricks, social media, internet trends.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.