Sophos forum 2015

This post is also available in: English

Znova smo imeli priložnost se podrobneje seznaniti z novostmi na področju varovanja informacijskih sistemov in pregled novosti Sophos produktov na tem področju ter uživati v predavanju enega vodilnih Sophos predavateljev Chesterja Wisniewskega.

Pred natanko 30 leti je začel Sophos v Oxfordu ponujati svoj antivirusni program, danes pa ponujajo široko paleto pruduktov ne samo za zaščito proti virusom, ampak zajemajo ves spekter varnosti podatkov in informacijskih sistemov. Sophos Slovenija pa letos praznuje 25 let obstoja. Se še spomnite glasbenega presenečenja ob njihovi 20-letnici na Otočcu? Sophos band in Dan D so skupaj zaigrali takrat vroči hit Čas .

Sophos forum se je 25. marca 2015 začel s pozdravnim nagovorom direktorja Sophos Slovenija Darjana Marčiča in video pozdravom direktorja Sophos Germany pod katerega okrilje spada Slovenija. Gosta Joanna Vziatek-Ladosz iz Sophos UK in Christopher Litzbach iz Sophos Germany sta predstavila novosti v Sophos produktih Next generation Enduser Protection, SageGuard encryption in Sophos Mobile control, predstavila kakšen je Sophosov nadaljni roadmap in kaj je projekt Galileo.

Projekt Galileo predstavlja združevanje upravljanja UTM požarnih pregrad, endpoint zaščite in nadzor mobilnih naprav.

Vsi dosedanji nakupi podjetij s strani Sophos-a

Sophos je leta 2011 kupil nemški Astaro in razširil svojo zaščito iz antivirusa še na UTM požarne pregrade.  Naslednje leto je kupil nemški Dialogs in povečal zaščito na mobilno področje (MDM – mobile device management). Večja nakupa sta se zgodila leta 2014; najprej z nakupom indijskega Cyberoam napovedal še večjo uveljavitev na UTM področju in ameriški Mojave networks, ki je močen v oblačni zaščiti mobilnih naprav.

Zvezda foruma

Vsi pa smo nestrpno čakali na posebnega gosta iz Sophos Canada; varnostni svetovalec Chester Wisniewski je kot eden vodilnih predavateljev o varnosti IS predstavil trend najnovejših groženj, demonstriral kraje podatkov s kreditne kartice, opozoril na nezadostno zaščito linux strežnikov, ki naj bi danes predstavljali največjo grožnjo windows računalnikom. Ste vedeli, da se 80 % okuženih spletnih strani nahaja na linux web strežnikih?

Predavanje o kraji podatkov s kreditnih kartic z imenom “Pilling back the covers on credit card fraud: A detailed look at  financail fraudware” si je možno pogeldati na youtube. Govora je o magnetnih in čip pin karticah ter pokaže kako malware deluje.

Ljubljana warbiking

Na koncu je Chet predstavil v kratkem filmu analizo varnostnega pregleda Wifi točk v središču Ljubljane, kjer je nekaj dni prej opravil “warbikig” s kolesom in hkrati spoznaval mesto: Sophos Ljubljana warbikingsophos-wardriving

Z vožnjo po središču Ljubljane in BTC nakupovalnem središču je dokril naslednje:

  • 4188 wifi omrežij
  • 3552 WPA/WPA2 zaščita
  • 63 WEP zaščita
  • 573 odprtih omrežij

Ti podatki predstavljajo enega najvišjih procentov zaščite od mest, kjer je Sophos opravil warbiking.

Mimogrede je še popoldan objavil podcast iz ljubljanske kavarnice Sophos Chet Chat 191.

Se vidimo znova naslednje leto na Sophos forumu.

Saša

Works as system engineer in Slovenian Enterprise in Microsoft environment focusing on security, deployments, SharePoint, SCCM and CheckPoint firewall. Author of successful blog about IT security, Microsoft tips & tricks, social media, internet trends.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.