Outlook se ne odpre

This post is also available in: English

Microsoftov outlook je zelo uporaben poštni program in ni zaman eden najbolj priljubljenih MS Office programov, zato je lahko zelo moteče, če ne moremo priti do svojega poštnega predala, še posebej, če se čaka na pomembno pošto ali pa se mora poslat.

Običajno je problem zastarela verzija programa, pokvarjen nameščen dodatek, pokvarjeno navigacijsko podokno ali pa je pokvarjena pst datoteka. Velja za verzije Outlook Office365, 2016, 2013 in 2010.

Napaka: “Cannot start Microsoft Outlook. Cannot open the Outlook Window.”

Prvo namestimo zadnjo verzijo MS Office. Če ni bolje, poskusimo resetirati navigacijsko podokno in poskušamo odpreti outlook z ukazom outlook.exe/resetnavpnane (v oknu zaženi ali pa hkratni klik na gumba windows + R). Ponovno zaženemo outlook.

Če se še vedno noče odpreti outlook, potem je bomogče problem z dodatki. Lahko da niso najnovejše verzije in to povzroča napako. To lahko ugotovimo tako, da poskušamo odpreti outlook v varnem načinu outlook.exe/safe . Če se outlook odpre, potem je krivda v nameščen dodatku. Kateri je krivec ugotovimo tako, da deaktiviramo vse dodatke, potem pa enega po enega aktiviramo nazaj.

Če tudi varni zagon ni omogočil, da bi se outlook odprl, potem je po vsej verjetnosti fuč profil ali pa kakšna pst. datoteka.

Popravljanje pst datoteke z orodjem scanpst.exe

To orodje ima vsak, ki ima nameščen MS Outlook, mapa, v kateri se nahaja pa je odvisen od Office verzije:
Outlook 2016 (64-Bit, Click-to-Run Installation) \Program Files (x86)\Microsoft Office\root\Office16
Outlook 2016 (32-Bit, Click-to-Run Installation) \Program Files\Microsoft Office\root\Office16
Outlook 2016 (32-Bit, MSI-based Installation) \Program Files\Microsoft Office\Office16
Outlook 2013 (32-Bit, Click-to-Run Installation) \Program Files\Microsoft Office 15\root\office15
Outlook 2013 (32-Bit, MSI-based Installation) \Program Files\Microsoft Office\Office15
Outlook 2010 (32-Bit) \Program Files\Microsoft Office\Office14

Po zagonu scanpst izberemo posamezni pst, da se popravi. Če je datoteka delno poškodovana, bo orodje poskušalo popraviti kar se da, nepopravljivo pa se bo pobrisalo.

Če ni bila nobena pst datoteka poškodovana, potem je lahko pokvarjen profil. Ustvari se nov in na novo dodajo vsi poštni predali in pripadajoče pst datoteke.


Nazadnje je pri meni bil pokvarjen prav profil, tako da sem lahko ponovno prišla do svoje pošte. Drugače pa je bila na voljo še ena opcija – repair outlook oz. office.

Saša

Works as system engineer in Slovenian Enterprise in Microsoft environment focusing on security, deployments, SharePoint, SCCM and CheckPoint firewall. Author of successful blog about IT security, Microsoft tips & tricks, social media, internet trends.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.