Zunanji partner se ne more prijaviti v team preko aplikacije

V času karantene se je končno začelo tudi pri nas množično uporabljat spletna orodja za komunikacijo in sodelovanje, favorit je seveda Microsoft Teams.

Ne le znotraj organizacije, možno je sodelovati tudi z zunanjimi partnerji. Najprej v okviru virtualnih sestankov, potem pa se jih je začelo vabiti tudi kot člane raznih teamov.

Pri sklicevanju sestankov je bilo vseeno ali je šlo za zunanje ali notranje udeležence, vsak je dobil na svoj elektronski naslov povabilo. Pri sodelovanju v teamu pa je malce drugače. Ni problema, če potrebuje zunanji partner le dostop za branje, če pa želimo, da bolj aktivno sodeluje pa se tu pogosto zalomi.

Dodajanje zunanjega partnerja kot člana teama

Če znotraj organizacije ni problem poiskati in dodajati člane, pa je lahko problem pri zunanjih člani. Zunanjemu pošljemo dostop na njegov elektronski naslov in mislimo, da je urejeno. Problem nastane, če njegov UPN (user principal name – uporabniško ime) ni enak njegovemu email naslovu.

V teams se namreč prijavljamo z UPN imenom in članstvo je dodeljeno temu uporabniku. Torej moramo zunanjega partnerja dodati v članstvu njegov UPN in ne njegov elektronski naslov.

Torej bi morali vedno vprašati zunanjega partnerja kakšno je njegov UPN in na to ime poslati elektronsko pošto. Pri tistih, ki pa imajo UPN = elektronski naslov, tega problema ni. Zato priporočam že nekaj časa vsem, da si poenotijo svoj UPN s svojim privzetim elektronskim naslovom.
Bolj podrobno sem problem opisala že pred 3 leti v O365 : UPN naj bo enak elektronskemu naslovu .

Saša

Works as system engineer in Slovenian Enterprise in Microsoft environment focusing on security, deployments, SharePoint, SCCM and CheckPoint firewall. Author of successful blog about IT security, Microsoft tips & tricks, social media, internet trends.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.