Zapomnite si:Flock

Uporaba interneta se je korenito spremenila, brskljalniki pa so ostali isti. Flock je spremenil to in stopil s svojim brskljalnikom v internet 2.0 ter se prilagodil posamezniku.

Flock je sodoben brksljalnik, prilagojen socialnim mrežam.  Zgrajen je na Firefox platformi in ima trenutno verzijo 2.5.2, uporablja pa se ga lahko na mac, linux ali windows OS.  Cnet ga je proglasil za zmagovalca med brskljalniki za leto 2008, sama pa ga sedaj uporabljam že nekaj mesecev, tako da lahko resnično opišem uporabnost tega izdelka, njegove prednosti in slabosti.

flock_logo

Prednosti

Prednost  Flock-a je predvsem v povezavi z znanimi socialnimi mrežami kot so Twitter, Facebook in Gmail.  Krasna zadeva je WebClipboard, ki omogoča da skopiramo besedilo, slike in povezave za kasnejšo uporabo preko levega stranskega menija. Koristna zadeva je vsekakor Photo Uploader, ki omogoča, da naložimo več slik hkrati v različne račune – Facebook, Flickr …, hkrati pa lahko vsaki sliki dodamo opis, komentar, označimo osebo, omogoča pa še dodatno osnovno oblikovanje kot je rezanje in vrtenje slike.  Seveda ima RSS bralnik.  Vse te funkcije in dodatne možnosti so dosegljive z levega stranskega menija.  Pri Webmail s klikom vidimo naslove zadnjih dobljenih poštnih sporočil za posamezni račun.

Povezljivost s socialnimi mrežami je razdeljena na naslednje kategorije:

  • People  (ljudje): Bebo, Digg, Facebook, Flickr, MySpace, Twitter, YouTube
  • Media Sharing (deljenje slik): Photobucket, Picasa, Flickr,TinyPic
  • Blogging (blogi): Blogger, Blogsome, LiveJurnal, Typepad, WordPress.com, Xanga
  • Online Favorites (priljubljene strani online): Delicious
  • Webmail (spletna pošta) : Gmail, Yahoo!Mailing: Facebook Chat
  • Instant Messaging (pogovori online): Facebook Chat

[smartads]
Slabosti

Najbolj moteča lastnost je za vse nas, ki imamo dva računa za posamezno storitev npr. v Facebook in Twitterju, tako da na žalost ne moremo imeti oba računa hkrati odprta. Ne smemo pozabiti, da se na račun uporabe levega stranskega menija zmanjša površina za ogled spletne strani, ali pa npr.  za igranje kakih igric na Facebook-u, kar pa lahko po želji odkljukamo in tako pridobimo še levi prostor. Občasno se mi je tudi zgodilo, da se je stran počasi nalagala, a je tudi res, da je bilo veliko tab-ov odprtih.

V središču dogajanja

Za skupno oceno lahko rečem, da je Flock krasno orodje za večurno delo na internetu, sploh v službi ;), saj si hkrati lahko še na tekočem s statusi prijateljev na Facebook-u in Twitterju.   Flock je v zadnji verziji ponudil poleg dostopa do Twiiter-ja še Facebook Chat, zato mislim, da bo prišlo v naslednji verziji verjetno do največjih dodatkov prav v IM kategoriji.

Google Wave

Nestrpno pa čakam že nekaj časa na Google-ov izid Wave-a, ki bi naj ponujal podobne funkcije in bo predstavljal Flock-u veliko konkurenco, da ju lahko primerjam. Do takrat pa je Flock zakon!
Get Flock

Saša

Works as system engineer in Slovenian Enterprise in Microsoft environment focusing on security, deployments, SharePoint, SCCM and CheckPoint firewall. Author of successful blog about IT security, Microsoft tips & tricks, social media, internet trends.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.