IIS 7 opozorilo – ne more preveriti dostopa do poti

Na eni od speltnih podstrani se je nenadoma pojavil interni error 500, kot da kar naenkrat ne more preveriti dostopa do poti, kjer se nahaja ta spletna podstran. Spletna podstran je na Microsoft IIS 7 in urejena kot virtualni direktorij glavne spletne strani.

Polni opis napake je naslednji:

The server is configured to use pass-through authentication with a built-in account to access the specified physical path. However, IIS Manager cannot verify whether the built-in account has access. Make sure that the application pool identity has Read access to the physical path. If this server is joined to a domain, and the application pool identity is NetworkService or LocalSystem, verify that $ has Read access to the physical path. ….

Če pogledam lastnosti virtualnega direktorija vidim, da je nekaj narobe z avtorizacijo in mi da napako authorization cannot verify access to path.

IIS 500 interni error

Kot rešitev ni pomagalo niti, da sem pobrisala in na novo kreirala virtualni direktorij, dovoljenja do mape pa so bila urejena tako kot pri drugih spletnih straneh. Nič drugače ni bilo, a stran je vedno vrgla ven error 500.

Seveda se je na koncu odkril problem, “krivec” pa je bil Application pool. Pobrisala sem app pool in vpisala spletno podstran kar pod application pool od glavne spletne strani ter tam popravila pod naprednimi nastavitvami v sekciji Process Model pri Load User Profile iz False v True.

 

Å e po točkah navodila za rešitev:

1. V IIS Manager pod Connections izberemo Application pools

2. Poiščemo pravi Application pool ( desni klik na pool in pod View applications se vidi, katere spletne strani/aplikacije so povezane z določenim application pool-om)

3. Izberemo Advanced Settings.. nato pod Process Model spremenimo pri Load User Profile v True

Restart spletne strani v IIS in avtentikacije ni več sporna.

Rešitev velja tudi v drugih verzijah IIS npr. 6 in verjetno tudi v 8, pač zaenkrat še uporabljam IIS 7, za to pa jamčim delovanje.

 

Saša

Works as system engineer in Slovenian Enterprise in Microsoft environment focusing on security, deployments, SharePoint, SCCM and CheckPoint firewall. Author of successful blog about IT security, Microsoft tips & tricks, social media, internet trends.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.