Svetovni IPv6 dan ali NNNSP

Danes velika svetovna internetna podjetja v živo testirajo hkratno delovanje protokola IPv4 in IPv6 na svojih produkcijskih serverjih (ne le testnih). To so podjetja kot so Facebook, Google, Yahoo, Microsoft, Akamai, v glavnem veliki na spletu. S tem pa se ponuja velika priložnost tudi ostalim, da testirajo svojo pripravljenost na prehod na IPv6.  Test traja 24 ur.

Kot zanimivost; Microsoft meri vidljivost tudi za svojo Xbox konzolo.

Tudi v Sloveniji nekatera podjetja in organizacije že nekaj časa ne samo razmišljajo o tem, ampak že tudi testirajo novo okolje. Slovenska gonilna sila za IPv6 Zavod Go6 je lokalni promotor svetovnega dneva, ki seveda že dolgo brez problemov uporablja tudi IPv6 za svojo spletno stran, danes pa so se testiranju pridružila še druga slovenska podjetja kot so Arnes, Astec, Telekom Slovenije, Domenca, Apek, Tušmobil, Amis, NIL, LTFE, RTV Slo, Simobil, Avtenta, T-2, POP TV in ostala (seznam) .

Bo kdo šel še dlje in za 24 ur izključil dostop z IPv4 protokolom?

Zakaj je potreben prehod na IPv6?

Verjetno ste do sedaj že slišali ali prebrali, da je IP številk v IPv4 naslovnem prostoru dokončno zmanjkalo letošnjega februarja. Ponudniki storitev bodo morali prilagoditi dostope, da bo njihova vsebina dostopna tudi tistim v IPv6 prostoru.  Vmes bo verjetno faza, ko bodo strežniki prilagojeni obema protokoloma, kasneje pa bomo vsi prešli na IPv6.

Današnje testiranje bo vsekakor pripomoglo k hitrejši vpeljavi IPv6 in prepričalo, da je čas za spremembo, tudi tiste, ki so še sedaj menili, da še ni potrebno hiteti z uvedbo ali vsaj s testiranji.

V glavnem štabu v Amsterdamu je tudi slovenski in svetovni strokovnjak za IPv6 Jan Žorž, ki je sporočil, da zaenkrat ni velikih problemov, manjši pa se sprotoma odpravljajo. Zanimivo bo prebrati ugotovitve testiranj.

Na voljo imamo monitor sledenja testiranja in koliko problemov je kakšno svetovno podjetje imelo Svetovna dosegljivost AAAA in slovenski monitor vidljivosti.

Å e uradna stran IPv6 Jump Day .  Če želite preveriti ali ste v omrežju ali imate spletno stran na strežniku, ki je pripravljeno na IPv6 ali ne:  IPv6 test .

Danes gre za NNNSP akcijo. Se še spomnite na vaje “Nič nas ne sme presenetiti”?   Je vaše podjetje pripravljeno na tak preskok?

Enhanced by Zemanta

Saša

Works as system engineer in Slovenian Enterprise in Microsoft environment focusing on security, deployments, SharePoint, SCCM and CheckPoint firewall. Author of successful blog about IT security, Microsoft tips & tricks, social media, internet trends.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.