Obsojen na smrt zaradi virusa

Medtem, ko pri nas nikakor ne morejo kaznovati tiste, ki so si neupravičeno nagrabili ogromno premoženja, jih na Kitajskem obsodijo na smrt že zaradi virusa.

No, pravzaprav, je tudi tu šlo za zlorabo položaja v državni službi, sprejemanje podkupnin in celo pošiljanje nedolžnega v zapor, virusi pa so tu igrali posredno vlogo.

Kako eliminirati konkurenčno podjetje?

Leta 2005 so vodilnega kitajskega ponudnika antivirusnega programa Rising Antivirus zapustili nekateri uslužbenci in ustanovili svoje podjetje Eastern Micropoint ter ponudili svojo antivirusno zaščito.

Kmalu zatem so bili v novo ustanovljenem podjetju obtoženi širjenja malware programa (virus) in kraje poslovnih skrivnosti, podpredsednik družbe pa je moral celo v zapor za 11 mesecev.

Podkupnine

V resnici je vodja oddelka za spremljanje mreže pri Ministrstvu za javno varnost prejel podkupnino, da z vsemi sredstvi prisili Micropoint v prodajo Risingu. Po obtožbi o širjenju malware-a je  zasegel njihove računalnike ter jih predal Rising-u z vso njihovo vsebino in seveda poslovnimi skrivnostmi ter lobiral, da kitajska ustanova za testiranje antivirusne zaščite zavrne njihovo vlogo za presojo AV zaščite.

Poleg tega je objavil še varnostno opozorilo po vsej Kitajski o širjenju malware-a s strani Micropoint-a in da ga odlično odstrani Rising antivirusni program ter dosegel prepoved delovanja Micropoint za tri leta.

Pravici zadoščeno

Kasneje se je izkazalo, da je malware izdelal in ga širil Rising, obtožbe proti Micropoint-u so bile spoznane za lažne in ovržene, podpredsednik pa izpuščen iz zapora. Vodja oddelka za nadzor mreže je dobil v tem obdobju za najmanj 3 milijone $ podkupnin s strani štirih IT podjetij, samo od Rising-a je prejel 630.000 $ (via The Register).

Prav v teh dneh je sodišče znova potrdilo sodbo vodji oddelka: smrtna kazen s preložitvijo za dve leti.

Za konec

Zgodba o vojni med dvema AV kitajskima ponudnikoma bo razveselila tiste zagovornike teze, da viruse in razno drugo škodljivo kodo, izdelujejo prav ponudniki antivirusne zaščite, kot je bilo v primeru Rising-a.

Sama menim, da je pred časom to še držalo, sedaj pa je preveč vsega, da bi si sploh še lahko ukvarjali z ustvarjanjem novih groženj, od konkurenčnih AV ponudnikov, do zvitih in preračunljivih hekerjev.

Saša

Works as system engineer in Slovenian Enterprise in Microsoft environment focusing on security, deployments, SharePoint, SCCM and CheckPoint firewall. Author of successful blog about IT security, Microsoft tips & tricks, social media, internet trends.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.