SuperBowl XLV

Ravno poteka letošnji Super Bowl, kjer se v Dallas-u merita letošnja finalista ameriškega nogometa Green Bay Packers in Pittsburgh Steelers. Kmalu bomo dobili odgovora na 2 najbolj iskana vprašanja: Kdo bo zmagal Super Bowl XLV in katera reklama bo najboljša?

Najbolj gledan dogodek na TV v Ameriki

Vse v zvezi s Super Bowl je v super relativih. Vstopnice je težko dobiti, dan pred tekmo so ponujali karte za sedeže nekje na sredini stadiona za 3 do 4 tisoč $. Lanski finale je najbolj gledan TV dogodek vseh časov v Ameriki in je s prvega mesta končno izpodrinil zadnji del vojne nadaljevanke MASH s 106,5 milijoni gledalcev. Tako je sedaj kar 8 finalov Super Bowl-a zastopan na večni lestvivi top 10, drugi ne SuperBowl dogodek so še Zimske olimpijske igre leta 1994, ki so pri srcu tudi nam Slovencem, saj smo takrat osvojili kar 3 smučarske medalje.

Raj za oglaševalce

Zaradi te izredne gledanosti finala se seveda oglaševalci kar grebejo z milijonski plačili za eno predvajanje reklame. V času finala jih zavrtijo čez 60 reklam, oglaševalci pa naj bi dali 3 milijone za eno predvajanje 30 s dolge reklame, pa si izračunajte koliko zasluži NHL zveza le s TV reklamami. Občutek imam, da se o sami tekmi kasneje bolj malo govori, tudi kdo je zmagovalec kmalu gre v pozabo, prav tako  glasbeni show med polčasoma, kjer ni presenečenj od škandala s prikazano bradavico Janet Jackson dalje,( zato ima od leta 2004 MTV prepoved oglaševanja) reklame pa ostajajo aktualne najdlje, še posebej najboljše.  Oglaševalske agencije se še posebej potrudijo, da so smešne in kreativne, pred predvajanjem pa jih mora odobriti še posebna komisija NHL.

Najboljše reklame postanejo viralne

Najboljše reklame so običajno tudi naj reklame tistega leta. Zdaj lahko nekatere reklame vidimo že pred samim predvajanjem, najbolj je postala priljubljena reklama za novega Passata Volkswagen “Force” , ki je zagotovo že postala viralna, saj ima že preko 12 milijonov ogledov.

Vključena seveda socialna omrežja

Pred leti so krožile reklame po elektronski pošti, sedaj pa prevladujejo socialna omrežja na katereih lahko tudi glasujemo za svojo najbolj priljubljeno reklamo.

Na Youtube lahko vidimo celo zavrnjene reklame s strani posebne komisije. Postavili so že 4. leto zapored poseben kanal AdBlitz , kjer bo možno glasovati do valentinovega, nato pa bo znan zmagovalec. Na AdBlitz vidimo reklamo takoj, ko se odvrti na televiziji, tako da jih lahko vidimo tudi v Evropi z minimalno zamudo.

Letos prvič sodeluje Facebook preko svoje Facebook Sports page FB Replay Winner 2011 , glase pa bodo združili kasneje z YouTube.

Na Twitter-ju so glavni in edini trendi #superbowl,  #sb45 in #brandbowl ter seveda posamezne blagovne znamke in ključne besede reklam. Na uradni NHL strani imajo urejeno sledenje vsem tweet-om, ki omenjajo superbowl, še posebej se mi zanimiv grafični prikaz dvoboja med Steelers in Packers navijači, kdo napiše več tweet-ov o svojem klubu.

Ameriški nogomet

Po krivdi/zaslugi odličnih komentatorjev (prej na TV3 in sedaj na Å port tv 1) Roka Grilca in Uroša Valanta, že nekaj let spremljam v živo Superbowl, ki sta mi znala prikazati ameriški nogomet kot zanimivo igro.  Po njima bi se lahko zgledovali športni komentatorji iz ostalih športov. Na srečo tokrat med glasbenim predahom ni zaostajal zvok v Evropi, kot je bilo lani pri nastopu The Who, tako da se je dalo uživat v nastopu Black Eyed Peas.

In najbolj priljubljena reklama je

Tekme še ni konec, trenutno pa mi je najbolj všeč reklama Coca-cola Siege. Saj ne, grozna je, najbolj pa me je do sedaj nasmejalo razkritje nove Go Daddy punce, najbolj všeč pa mi je do sedaj Pepsi Max Love Hurts, čakam pa še na reklamo za VW Beetle, ki bo verjetno moj favorit.

Najboljši odlomek v video je iz South Park-a!

Saša

Works as system engineer in Slovenian Enterprise in Microsoft environment focusing on security, deployments, SharePoint, SCCM and CheckPoint firewall. Author of successful blog about IT security, Microsoft tips & tricks, social media, internet trends.

One Reply to “SuperBowl XLV”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.