100 let Mednarodnega dneva žensk

Enak dostop do izobraževanja, usposabljanja in znanosti ter tehnologije: pot do dostojnega dela za ženske.

Letos 8. marca že 100-tič obeležujemo boj za ženske pravice z Mednarodnim dnevom žensk. Novo tisočletje prinaša spremembo miselnosti žensk in same družbe glede ženske enakopravnosti. Kljub vedno bolj vidni in pomembni vlogi žensk v družbi pa žal še vedno ni dosežena prava enakost.

Å e vedno premalo plačane za enako delo kot moški, premalo prisotne v vrhu odločanja v poslovnem svetu in politiki. Globalno gledano še vedno na slabšem glede izobraževanja, zdravja in nasilja kot pri moških.

Top podjetja

A vendar izboljšave so, počasi a vendarle. Veliko korporacij je začelo bolj aktivno podpirati ideje in aktivnosti Mednarodnega dneva žensk. Ameriško združenje NAFE (National Association for Female Executives) vsako leto izbere top  podjetij, kjer so na vodilnih položajih tudi ženske. Med top 30 pridejo npr. tista podjetja, ki imajo v upravnem odboru 2 ženski, povečanje višjih vodilnih uslužbenk, program za pripravo žensk na višje položaje, fleksibilen delovni čas, porodniška … Med top podjetji so tudi IT podjetja IBM, Cisco, Intel, Texas Instruments, Verizon in Xerox.

IBM se redno uvršča med top podjetja. Pred desetletji so prvi ponudili ženski delo za enako plačilo kot moškemu, prvi so imeli podpredsednico in še veliko drugih mejnikov. Njihov program za ženske se imenuje Women @IBM. Podoben program ima tudi Microsoft s svojim Women at Microsoft, oba programa, pa imata stran tudi na Facebook-u.

Naredi spremembo, misli globalno in deluj lokalno! Naj bo vsak dan Mednarodni dan žensk!

Saša

Works as system engineer in Slovenian Enterprise in Microsoft environment focusing on security, deployments, SharePoint, SCCM and CheckPoint firewall. Author of successful blog about IT security, Microsoft tips & tricks, social media, internet trends.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.