5. november kot sodni dan za Facebook ali ne?

This post is also available in: English

Letos avgusta je aktivistično hekerska skupina Anonymous objavila video na youtube, kjer je napovedala za 5. november 2011 napad na sam vrh družabnih omrežij – Facebook. Ji bo to uspelo?

Le še nekaj ur je do začetka 5. novembra po svetu, poleg Facebooka pa naj bi bile v nevarnosti še Fox News, banke in mehiški mamilarski kartel.

Skupina ni od včeraj, a najbolj množično so začeli mediji objavljati novice o njihovih podvigih šele letos, a že leta 2008 so uspešno napovedali boj proti dvoličnežem, pokvarjencem, hipokritom v cerkvi scentiologije; njen najbolj viden in vpliven predstavnik je Tom Cruise. Takrat so napadali le z DDos napadi, danes se tega lotevajo na višji ravni in več plastno. Å e nekaj ostalih uspešnih napadov: Sony, Bank of America, Mastercard …

Poleti so bili npr. negativno usmerjeni proti Paypal-u, ki je zavrnil plačila donacij Wikileaksu preko njihovih storitev. Civilna družba se je množično odzvala njihovim pozivom o bojkotu uporabe paypal storitve.

Zakaj 5. november?

Takrat se praznuje Guy Fawkes dan, kot spomin na njegov poskus napada na parlament v 17. stoletju. V njegovo čast uporabljajo identično masko kot jo je on tudi člani skupine Anonymous.

Anonymous
Image by Matt Westervelt via Flickr

#OpCashBack

Sedaj pozivajo v znak podpore gibanju Occupy, da dvignejo denar iz bank – Bank Transfer Day, Move Your Money Day.

Operation Fox Hunt

Zaradi zelo zapoznelega pokrivanja dogodkov v zvezi z gibanjem Occupy in zaradi ironičnega poročanja predvsem v zvezi z dogajanjem – protesti pred Wall Streetom.

Zetas – mehiški mamilarski kartel

Eden najbolj krutih kartelov, ki je tesno povezan z mehiško vlado in številnimi vladnimi uslužbenci, kar naj bi anonymous razkril.

Facebook

Zaradi prodaje podatkov ameriški vladi in njenim vladnim agencijam in korporacijam.

 

Nedelovanje Facebooka bo težko uresničiti, saj imajo več strežniških centrov, na dveh kontinentih, tako da bi izpad lahko takoj pokrili, a mislim, da se ga bodo verjetno lotili na drug način. Najbolj sporno pri Facebooku je namreč zbiranje podatkov, čeprav smo deaktivirali oz. izbrisali uporabniški račun; taka količina podatkov pa seveda omogoča dobičkonosno prodajo podatkov.

Več o dogodkih, ki se bodo zgodili ta vikend, pa boste lahko brali naslednji teden v tem blogu in še kje.

 

Saša

Works as system engineer in Slovenian Enterprise in Microsoft environment focusing on security, deployments, SharePoint, SCCM and CheckPoint firewall. Author of successful blog about IT security, Microsoft tips & tricks, social media, internet trends.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.