Preveri svoje privatne nastavitve na spletu

AVG ponuja zanimivo brezplačno orodje PrivacyFix, ki preveri naše nastavitve zasebnosti v brskalniku in na glavnih družabnih omrežjih Google, Facebook Twitter in LinkedIn.

avg_logoPrivacyFix se namesti kot dodatek v priljubljenem brskalniku oz. je na voljo tudi kot mobilna aplikacija na Androidu in iPhone, ki pregleda varnostne nastavitve v brskalniku, Facebook-u, Google-u, Twitter-u, LinkedIn-u, opozori na možne nevarnosti in s klikom na fix pri posameznem opozorilu popelje naravnost do teh kočljivih nastavitev. Hkrati svetuje, kako bi bilo najbolje to urediti.

Poleg družabnih omrežij opozori tudi, katera podjetja nas spremljajo preko piškotkov. Pri meni je bilo kar 58 piškotkov tujih reklamnih agencij, ki sem jih seveda odstranila in uredila, da bo PrivacyFix avtomatično blokiral piškotke reklamnih agencij.

Koliko med nami je kdaj pobrisalo zgodovino gledanja posnetkov na Youtube? Jaz do danes nikoli, če me ne bi opozoril AVG PrivacyFix,  kar pomeni, da je Google hranil mojo zgodovino ogledov posnetkov od začetka Youtube-a, kar je naneslo skoraj 9.000 ogledov. Sedaj gre spet vse od začetka.

AVG-privacy-fix

Å e nekaj moje statistike, koliko lahko letno zasluži posamezno omrežje in koliko podatkov dobi od mene z obiskom spletnih straneh ( torej ne nujno samo njihovadružabna omrežja):

Google pobere podatke od 82 % mojega obiska spletnih strani

Facebook pobere podatke od 95 % mojega obiska spletnih strani

 

Na koncu dodatek opozori, če se kje spremeni varnostna politika, tako da ni potrebno nenehno spremljati ali so se zgodile kakšne spremembe na tiho ali ne, kar je tudi občasna praksa.

Å e povezava do brezplačnega orodja https://privacyfix.com

 

 

Saša

Works as system engineer in Slovenian Enterprise in Microsoft environment focusing on security, deployments, SharePoint, SCCM and CheckPoint firewall. Author of successful blog about IT security, Microsoft tips & tricks, social media, internet trends.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.