O365 : UPN naj bo enak elektronskemu naslovu

Pri uvajanju Microsoft oblačne storitve Office 365 je potrebno pred tem marsikaj premisliti. Ena od zadev je tudi UPN – uporabniško ime, s katerim se prijavljamo v O365 storitve. Priporočil in razlogov, zakaj na bosta elektronski naslov in UPN enaka je več.

 

Razlogi, zakaj naj bi bil UPN naslov enak email naslovu

  1. UPN se uporablja za prijavo v storitve O365

    ker je UPN v obliki user@domena, uporabniki zaradi @ to istovetijo s svojim email naslovom in jim ni jasno kdaj kaj uporabiti, poleg tega pri nekaterih storitvah o365 piše, da je treba vpisati elektronski naslov, v resnici pa je potrebno vpisati svoj UPN

  2. Skype for Business Online & Teams

    Pri SFB in Microsoft Teams je default SIP naslov enak UPN; znotraj podjetja ne bo težav z iskanjem prave osebe za kontakt, če pa želimo, da nas najdejo tudi zunanji partnerji, bodo imeli težave, razen, če jim povemo svoj UPN.

  3. Office 365 in OneDrive

    želita občasno preveriti poverilnice za prijavo v aplikacijo in takrat vrže pojavno okno, kjer piše, da je potrebno vpisati email naslov, čeprav je potrebno v resnici vpisati UPN

  4. Mobilne aplikacije

    predvsem pri iOS, zahtevajo od uporabnika dvakrat vpis email naslova, čeprav drugič v resnici hočejo UPN naslov

  5. Active Sync klienti uporabljajo Autodiscover

    v primeru, da UPN ni enak email naslovu, Autodiscover ne prepozna nastavitev in je potrebno ročno vpisati v formatu @domena enkrat za userja in enkrat za email naslov, kar pa je spet begajoče za navadnega uporabnika, kdaj uporabiti kaj. Če je enako, pa je dovolj vpisati samo svoj email naslov in geslo. Glede na to, da v Outlook 2016 ni več možno ročno vpisati nastavitve, ampak gre vse preko Autodiscover, bi v primeru uporabe Exchange online, bilo veliko problemov.

  6. Exchange online

    V prihodnosti, ko bo prehod na Exchange online bo to še bolj pomembno, da se olajša delovanje Autodiscover-ja.

 

Razlog, da se ne spremeni UPN

Nekatere aplikacije mogoče uporabljajo za prijavo UPN in ne samAccountName ( domena\user).

 

Zaključek

Sprememba, da je UPN enak email naslovu vse naredi veliko bolj preprosto za uporabnike in tudi IT. Obstaja powershell skripta, ki omogoča spremembo UPN, da je enak glavnemu email naslovu. SamAccountName ostane enak kot do sedaj.

 

Saša

Works as system engineer in Slovenian Enterprise in Microsoft environment focusing on security, deployments, SharePoint, SCCM and CheckPoint firewall. Author of successful blog about IT security, Microsoft tips & tricks, social media, internet trends.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.